Kultura a Tradice

Jaká je kultura na Bali, co dodržovat a čemu se raději úplně vyhnout?

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video
  • 1
    ZÁKLADNÍ ÚDAJE
    Indonésie je souostroví v Indickém oceánu, které se skládá z více než 17 500 ostrovů a ostrůvků. Je rozdělena do 33 provincií. Hlavním městem je Jakarta na ostrově Jáva. Už v 7. století se indonéské ostrovy staly důležitým obchodním centrem, a to díky přírodnímu bohatství a koření. Nejdříve to byli muslimští obchodníci, kteří začali v Indonésii obchodovat, později to byli portugalští mořeplavci a holandští kolonizátoři. Každá z těchto skupin s sebou přinesla i svoji kulturu, a proto je dnes indonéská kultura směsí odlišných kultur a zvyků . Mísí se zde islámské, budhistické, křesťanské a katolické tradice, které se projevují v každodenním životě místních lidí. V Indonésii, i přes velkou populaci a husté osídlení některých ostrovů (téměř 235 mil. obyvatel), se nachází druhá nejpestřejší biodiverzita na světě a je zde mnoho organismů, které se nachází jen na území Indonésie. Nejvyšší bod je Puncak Jaya (4,884 m) na Papua. Největším jezerem je jezero Toba na Sumatře (1,145 km2).
  • 2
    ZÁKLADNÍ INFORMACE
    Oficiální název: Indonésie · Státní zřízení: prezidentská republika · Hlavní město: Jakarta · Rozloha: 1,904,569v km2 · Počet obyvatel (odhad 2009): 231 369 500 · Oficiální jazyk: indonéština · Náboženství: muslimové 87 %, římští katolíci 3,5 %, protestanti 5 %, hinduisté 2 %, budhisté 1,5 % · Čas: SEČ +7 až +9 · Telefonní předvolba: +62 · Měna: rupie (IDR) · Internetové domény Indonésie mají příponu: .id.
  • 3
    ETIKETA
    Hlavním aspektem je dodržování zásad slušného chování a etikety. Balijci jsou velmi přátelští, vstřícní a usměvaví lidé a dobře se s nimi vychází. Už jejich náboženství je předurčuje k velké toleranci, hlavně vůči cizincům. Přesto je dobré se před cestou do této země informovat na zásady slušného chování a snažit se je dodržovat. Na Bali platí hinduistické přísloví "s úsměvem jde všechno lépe" ještě více než kde jinde ve světě. Při komunikaci s místními lidmi nebuďte nikdy rozčilení, nezvyšujte hlas, zuřivě negestikulujte – toto chování je považováno za velmi hrubé a opovrženíhodné.  Zouvání je běžná praxe. Když vidíte boty venku před obchodem či chrámem, je slušnost tento jejich zvyk dodržovat. Do chrámů je potřeba jít v čistém a zahalujícím oděvu (minimálně zahalená ramena a kolena) a hlasitě se neprojevovat. Oblečení je vhodné volné a lehké z přírodních materiálů. Důležitým vybavením jsou kvalitní vzdušné boty, v kterých se vám bude cestovat pohodlně.
  • 4
    HINDUISMUS
    Hinduismus se se svým 3. místem řadí mezi největší světová náboženství po křesťanství a islámu. Dnes se k němu hlásí téměř 1 miliarda lidí. Je vyznáván především v Indii, dále v Nepálu, Bangladéši, Srí Lance a Malajsii. Dá se tedy říci, že co hinduisty vzájemně propojuje, je – více nežli pohled víry – jejich společná praxe nábožensko-společenského života. Co však z oblasti „pravd víry“ je společné víceméně všem hinduistům, je karma a jejich víra v nesmrtelnou a neosobní duši, kterou v sobě nese nejen každý člověk, ale každá živá bytost. Dále je to víra v převtělování této duše a snaha o spásu, kterou chápou jako vysvobození duše z koloběhu uvěznění ve hmotném světě.
  • 5
    SVÁTKY A OSLAVY
    Balijci slaví kromě státních svátků spoustu dalších událostí. Galungan je výroční událost v kalendáři wuku, což znamená, že oslava se opakuje každých 210 dní. Tento desetidenní svátek oslavuje vítězství Boha nad zlem a věří se, že všichni dávní bohové a předci v tuto dobu sestupují na zem a také se účastní oslav. Hlavním svátkem v kalendáři saka je Nový rok – Nyepi, na konci března nebo začátkem dubna. Tento den je dnem očisty. Připravují se obětní dary, jež se vystavují na křižovatkách cest, kde se zdržují zlí duchové. Tyto dary mají za úkol zlé duchy odlákat pryč. Noc před Nyepi je velmi zajímavá – duchové jsou odháněni pomocí bubínků, gongů, činely, petardami a velkými papírovými figurínami. Na Nový rok sedí všichni doma, tiše, aby přesvědčili zlé duchy, že Bali je kompletně liduprázdné. Nesmí se používat elektřina, nesmí se svítit, ani vycházet na ulici celý den.
  • 6
    OBECNÉ INFORMACE
    Standardní napětí v Indonésii je 240 V (střídavých) a frekvence 50 Hz. Zásuvky jsou stejné jako v ČR, vyžadují dva nebo tři kolíky. Voda NENÍ pitná. Pitnou (balenou) vodu koupíte všude v obchodech. V některých hotelech teče studená i teplá voda, ale standardem je voda studená. Alkohol je možné koupit v supermarketech nebo v restauracích, ale počítejte s tím, že je velmi drahý. Nejpopulárnějším alkoholem je místní pivo Bintang. Na Bali narazíte i na místní pálenku Arak vyrobenou z rýže. Je možný nákup SIM karty jakéhokoliv indonéského operátora. V zemi je rozvinutá síť několika mobilních operátorů (Telkomsel, Satelindo, Excelcomindo, Indosat atd.) pracujících na frekvencích GSM 900 a GSM 1800, kde mezinárodní roaming funguje bez potíží. V resortu je ale wifi, to vám bude na připojení stačit.

Zajímají vás osobní a intimní příběhy žen? 

 3 autentické příběhy žen, jak  jim cesta na Bali změnila život

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video
  • Získáte tři příběhy žen, které vás budou inspirovat k novým věcem v životě. Co na místě ženy zažily, co si díky tomu uvědomily a jak je to ovlivnilo?
  • Dozvíte se, jak získat odvahu udělat zásadnější kroky, které je v běžném prostředí težké podniknot.
  • Zjistíte, jak i vám může Bali změnit život? 

Nechte se INSPIROVAT tímto MAGICKÝM ostrovem bohů a Démonů...


tři příběhy žen, kterým cesta na Bali změnila život, obsahují tyto kapitoly:

  • 1. příběh
    Ivetina odvaha ke změně vypráví její příběh, jak odejít z nezdravého partnerské vztahu s alkoholikem, který ji dlouhá léta vyčerpával a ničil...
  • 2. příběh
    Janina změna k sobě vám ukáže, jaký tlak a vysoké nároky si na sebe často vytváříme a jak to lze celé pochopit jinak a s lehkostí proměnit...
  • 3. příběh
    Příběh Šárčiny ryby v písku vám bude vyprávět o zapomenutém dětském traumatu, který je velmi silný, intimní a jen pro silné povahy...

 Cena eknihy je 498 Kč

Využijte slevový kód s 50% slevou

„ZENYNABALI”

a získejte eBook za 249 Kč

Stačí kliknout pod formulářem s údaji na políčko „Mám slevový kód",  zadat slovo <ZENYNABALI> a potvrdit modré políčko uplatnit. Sleva se vám z celkové částky ihned o 50% poníží.


Iva Votavová – specialita na Bali

průvodce a organizátor transformačních retreat pobytů na Bali
Na Bali jsem byla poprvé v září v roce 2017. Do ostrova jsem se ihned zamilovala! Bylo to jako se vrátit po letech zpět domů. Někam, kde se cítíte opravdu dobře a bezpečně. Bali je ostrov Bohů, kde jsem zažila skutečný pocit tady a teď, pocítila až magickou sílu ostrova, která mě vedla k větší životní rovnováze a pokoře. A proto BALI tak moc miluji celou svou duší! Založila jsem si cestovní agenturu a již sedmým rokem organizuji a provázím skupinové pobyty především na Bali.