VÍTÁM VÁS NA SPOLEČNÉ CESTĚ VSTŘÍC VITALITĚ! 

              JEZTE SE SVÝM TĚLEM, A NE PROTI NĚMU. 

VÍTE JAKÝ MÁ JÍDLO EFEKT?

Určitě zasytí. Ale může i pomoci. Proč nespojit příjemné s užitečným.

Jídlo není naším nepřítelem, ale spojencem. Pokud uzavřeme vhodné spojenectví, vyhrajeme.

Dnes spojenectví vitamínů skupiny B, A a C  a významného podílu minerálů jako železo hořčík, mangan a draslík pro energii a vitalitu, duševní svěžest, posílení imunitního systému a prevenci proti infekcím. A představte si, i proti zvládnutí stresu.

A co ještě najdete? V čem je jídlo jedinečné, proč bychom si ho měli uvařit a pár "špeků" o surovinách použitých v receptu. 

 VÝVAR S PEČENOU ZELENINOU

 

Pokračujeme ve znamení vývaru. Posilňující zázrak pro zimu má své jméno. Domácí zeleninový vývar je zdravým a chutným základem různých polévek, dušených pokrmů a omáček. Zeleninový vývar je něco, co je třeba mít pořád po ruce. A pečení dodává zelenině, a tím i vývaru, plnou chuť. Výběr zeleniny do vývaru je víceméně individuální, dnešní spojenectví můžete nahradit jiným, a nikdy neuděláte špatně.

6 porcí

90 minut

střední náročnost

 

Ingredience:

2 lžíce olivového oleje

3 velké mrkve

2 oloupané středně velké pastiňáky


1 velký kedluben

2 cibule nakrájené na osminky


2 celerové natě s listy

4 rozpůlené
 neloupané stroužky česneku


3 masitá rozpůlená rajčata


8 hrnků vody


6 snítek petržele


3 tenké plátky zázvoru

1 lžička soli


¾ lžičky rozemnutého sušeného rozmarýnu


1 větvička čerstvého rozmarýnu


 

Nutriční hodnota na jednu porci 25 kcal

Bílkovin - 0,3 g  / Sacharidů - 0,5 g ( z toho cukry 0 g)

Tuků - 1,5 g (z toho nasycené 0,1 g) / vláknina - 0 g

 

POSTUP

  1. Předehřejete troubu na 190 stupňů.

  2. Olej vlijete do menšího pekáčku. Vložíme do něj mrkev, pastinák, cibuli, celer a česnek. Promícháme zeleninu s olejem. Zhruba 30 minut pečeme.

  3. Až se začne zelenina zabarvovat, pekáč vyndáme a seškrábeme všechny připečené zbytky ze dna pekáče.

  4. Zeleninu vysypeme do velkého hrnce. Přidáme rajčata, vodu, petržel, zázvor sůl a rozmarýn.

  5. Nastavíme vysokou teplotu, přivedeme k varu, pak teplotu snížíme a přiklopíme tak, aby mohla unikat pára. Zvolna vaříme, dokud nebude zelenina úplně měkká a vývar provoněný. Zhruba asi 1 hodinu.

  6. Vývar scedíme do velké mísy, do cedníku použijeme plátýnko nebo filtrační papír, aby byl vývar čirý.

  7. Zeleninu s bylinkami vyhodíme a vývar necháme vychladnout.

  8. Po vychladnutí nalijeme do menších uzavíratelných sklenic a skladujeme v lednici maximálně týden. Nebo ho můžete zamrazit.

TIPY

    • Před použitím zeleninu důkladně očistíme, i když některou loupáme.


    • Zeleninu vaříme asi jednu hodinu, jinak by mohl vývar zhořknout.

    • Má-li být vývar silnější, scedíme jej a vaříme bez zeleniny ještě asi 30 minut, aby se voda částečně odpařila.

    • 
Výběr zeleniny do vývaru je velmi individuální. Neměly by se ale používat hodně aromatické druhy jako květák, brokolice, chřest nebo růžičková kapusta.


    • Pokud vývar zmrazíme, vydrží až šest měsíců. Některé chutě se ale při mražení vytrácení, proto můžeme při ohřívání přidat čerstvé bylinky a koření.


 Bonusová varianta v podobě jednoduchého zeleninového vývaru:

  • Nemáte čas nebo chuť zeleninu předpékat? Pak je tato bonusová varianta právě pro Vás. Je to jen trochu na škodu chuti, nikoli zdraví.

  • Zeleninu podle chuti smícháte ve velkém hrnci. V tomto případě nezapomeňte přidat 1 hrnek římského salátu, česnek, bobkový list a tymián.  Vývar dostane výraznější chuť. Přidáte vodu a na středním plameni přivedete do varu. Pokud je to třeba sbíráte pěnu z povrchu vývar. V případě nepečené zeleniny je to třeba téměř vždy. Takže se nabízí otázka, co je vlastně pracnější? Když se podaří sebrat všechnu pěnu, přiklopíme a vaříme na zvolna asi 1 hodinu. Opět procedíme.

     

ŠPEKY

  • Věděli jste, že si z některých druhů zeleniny, kterou obsahuje vývar, můžete udělat také týdenní léčebnou kůru? Například kedlubnová kůra během pracovního týdne a o víkendu povzbudí metabolismus. Kedlubny můžete nastrouhat na salát, podusit na přílohu nebo kedlubnové zelí, případně z nich samotných udělat polévku

  • Proč jí podstoupit? Kedlubny svým složením jsou důležité pro biosyntézu bílkovin v průběhu dne, metabolismus energie, zdravou koncentraci hormonů a silný imunitní systém.  Draslík obsažený v kedlubně je důležitou balanční látkou proti naší často překyselené a nadměrně moučné stravě.

 


Přeji Vám dobrou chuť, dobrou náladu a dobrou energii do těla.

 

 Jarka Matoušková

certifikovaný výživový poradce

  

PŘIPRAVUJI PRO VÁS  DALŠÍ ZAJÍMAVÉ RADY A TIPY.

 

VÍCE INFORMACÍ NAJDETE NA MÝCH STRÁNKÁCH www.fitalita.cz NEBO NA FACEBOOKU ZDE.