VÍTÁM VÁS NA SPOLEČNÉ CESTĚ VSTŘÍC VITALITĚ! 

              JEZTE SE SVÝM TĚLEM, A NE PROTI NĚMU. 

VÍTE JAKÝ MÁ JÍDLO EFEKT?

Určitě zasytí. Ale může i pomoci. Proč nespojit příjemné s užitečným.

Jídlo není naším nepřítelem, ale spojencem. Pokud uzavřeme vhodné spojenectví, vyhrajeme.

Dnes spojenectví vitamínů A a B2, draslíku, křemíku, kyseliny listové a antioxidantů pro podporu kardiovaskulárního systému, trávicí soustavy a zlepšení využití bílkovin, zpevnění kůže a posílení kostí. Dalším, nikoli nevýznamným efektem tohoto spojenectví je odstranění jedovatých látek z těla, spalování tuků a aktivace červených krvinek.

A co ještě najdete? V čem je jídlo jedinečné, proč bychom si ho měli uvařit a pár "špeků" o surovinách použitých v receptu. 

 SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY S KOZÍM SÝREM

Fitální podzimní vaření pokračuje v rubínové barvě. Kromě toho, že je salát chutný a mnoho z vás si ho jistě zamiluje, pokud se tak již nestalo. je také zdravý a prospěje každému.  Červená řepa je totiž levným zdrojem štěstí, odvahy a síly. Díky vysokému obsahu kyseliny listové (na 1 g váhy asi 1 mikrogram) navozuje pocit štěstí, euforie a optimismu.Traduje se také, že po jejím požití slabí získají sílu a nesmělí odvahu. Když si řepu připravíme jako salát, získáme díky kombinaci kyseliny listové a křemíku, která vitalizuje buňky, levnou omlazovací kůru.

4 porce

30 minut

nízká náročnost

 

Ingredience:

100 g rukoly

2 větší bulvy červené řepy

50 gramů vlašských ořechů

150 g kozího sýra přírodního 

100 gramů sušených rajčat

2 lžíce medu

1 lžíce balzamikového octa

1 lžíce olivového oleje

Sůl a pepř 

 

Nutriční hodnota na jednu porci 486 kcal

Bílkovin - 14 g  / Sacharidů - 23 g ( z toho cukry 6 g)

Tuků - 28 g (z toho nasycené 4 g) / vláknina 6 g

 

POSTUP

  1. Uvařenou řepu nakrájíme na plátky, rozprostřeme na plech s pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a 1 lžící medu a dáme péct do trouby. Pečeme při 180°C asi 20 minut. 

  2. Jakmile je řepa upečená, smícháme ji s rukolou a vlašskými ořechy.

  3. Všechno zakápneme zálivkou, kterou jsme si připravili smícháním medu, balzamikového octa a olivového oleje.

  4. Poklademe kolečky kozího sýra a plátky sušených rajčat.

  5. V případě potřeby dochutíme solí a pepřem.

TIPY

    • Komu kozí sýr nevoní, může použít klasický přírodní sýr nebo ricottu. Ale v kombinaci s chutí červené řepy o hodně přichází.

    • Červená řepa díky vysokému obsahu kyseliny listové (na 1 g váhy asi 1 mikrogram) navozuje pocit štěstí, euforie a optimismu.Traduje se také, že po jejím požití slabí získají sílu a nesmělí odvahu. 

    • Kozí sýr je známý svou typickou chutí, není tolik sladký jako sýr z kravského mléka. Zároveň je lehce stravitelnější, kouzlit se s ním dá v teplé i studené kuchyni.

    • Tip pro opravdové fajnšmekry. Přihoďte do salátu tenké měsíčky z jablka nebo čerstvé jahody.

 Bonusová varianta v podobě přehledu základních ingrediencí, jak připravovat výtečné řepné saláty a přílohy:

  • Syrová řepa se dobře uplatní v salátech se zelím, jablky, pomeranči nebo grapefruity. Výborně chutná s česnekem, křenem a zázvorem.

  • Z vařené řepy připravujeme saláty se smetanou, sýry, domácí majonézou, třeba i dýňovou, případně s marinádou s využitím balzamikového nebo jablečného octa a panenského olivového oleje.

  • Oba druhy salátů jsou dobrým doplňkem masa. Uvařenou řepu, kterou vaříme vždycky ve slupce a loupeme až po uvaření (cca po 50 minutách) a po schlazení studenou vodou, stačí jen lehce osolit, pokapat citronem, máslem a kapičkou medu. Je to výborná příloha pro ty, kteří nemají rádi výrazné saláty.

     

     

ŠPEKY

  • Kozí mléko, z něhož se sýr vyrábí, často nevadí lidem, kteří nesnášejí laktózu a sýry vyráběné z kravského mléka. Věděli jste, že kozí produkty by měli místo produktů z kravského mléka konzumovat lidé, které trápí astma?

  • Čerstvě uvařená nebo upečená řepa je stejně dobrým, ne-li lepším zdrojem živin než syrová. Obsahuje dokonce vyšší hladinu většiny  minerálních látek, zejména cenného draslíku, zachovává si dostatek vitamínu C, dochází pouze k nepatrnému úbytku kyseliny listové.

  • Čerstvá šťáva z červené řepy, bohatá na vitamíny a minerály, je výborným posilujícím nápojem pro rekonvalescenty. Jako léčivá kůra při ateroskleróze se doporučuje v dávce 100 ml denně po dobu asi 10 dní.

 


Přeji Vám dobrou chuť, dobrou náladu a dobrou energii do těla.

 

 Jarka Matoušková

certifikovaný výživový poradce

  

PŘIPRAVUJI PRO VÁS  DALŠÍ ZAJÍMAVÉ RADY A TIPY.

 

VÍCE INFORMACÍ NAJDETE NA MÝCH STRÁNKÁCH www.fitalita.cz NEBO NA FACEBOOKU ZDE.