VÍTÁM VÁS NA SPOLEČNÉ CESTĚ VSTŘÍC VITALITĚ! 

              JEZTE SE SVÝM TĚLEM, A NE PROTI NĚMU. 

VÍTE JAKÝ MÁ JÍDLO EFEKT?

Určitě zasytí. Ale může i pomoci. Proč nespojit příjemné s užitečným.

Jídlo není naším nepřítelem, ale spojencem. Pokud uzavřeme vhodné spojenectví, vyhrajeme.

Dnes spojenectví vitamínů A, B. C, D, E a K,  betakarotenu, selenu, železa, vápníku, draslíku a sodíku pro ochranu proti volným radikálům, posílení sliznic v těle, aktivaci látkové přeměny v buňkách, posílení imunity, snížení cholesterolu a prevenci kardiovaskulárních onemocnění a rakovině.

A co ještě najdete? V čem je jídlo jedinečné, proč bychom si měli právě tyto koláčky upéct  a pár "špeků" o surovinách použitých v receptu.

 MRKVOVÉ KOLÁČKY 

Honí vás mlsná na sladké? Pak tyhle koláčky přinesou do vašeho jídelníčku tak lahodné chuťové kombinace, že budou chuťové buňky zírat. A nejen ony. Překvapivě i sladkost může být prospěšná. Sladkou mrkví dodáte do těla vitamíny a vlákninu a přirozeně snížíte energetickou hodnotu koláčků. Přidané ovesné vločky snižují hladinu cholesterolu a prospívají tak našemu srdci.  A vzhledem k vysokému obsahu vlákniny  v rozinkách se jednoduché  cukry z koláčků uvolňují do krve pomaleji. Ale jako vždy, všeho s mírou. 50 koláčku není pro jednoho.

50 koláčků

Příprava 20 minut, tepelná úprava 12 minut

nízká náročnost

Ingredience:

½ hrnku celozrnné špaldové mouky

½ hrnku polohrubé pšeničné mouky

2 a ½ lžičky prášku do pečiva

½ lžičky soli

1 lžička skořice

¼ lžičky mletého hřebíčku

1 hrnek ovesných vloček

1 velké vejce

½ hrnku rostlinného oleje

1 vanilkový lusk nebo 1 lžička vanilkového extraktu

½ hrnku třtinového cukru

1 hrnek nastrouhané syrové mrkve (asi 250 g)

¾ hrnku tmavých rozinek (bez jader)

 

Nutriční hodnota na jeden koláček 64kcal

Bílkovin - 1 g  / Sacharidů - 10 g ( z toho cukry 6 g)

Tuků - 3 g (z toho nasycené 0 g) / vláknina 1 g

 

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Plechy vyložíme pečícím papírem nebo silikonovou podložkou.

  2. Ve větší misce smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici a hřebíček. Přidáme ovesné vločky a dobře promícháme.   

  3. Ve velké misce smícháme vejce, olej a vanilku. Přisypeme cukr a směs mouky a koření. Důkladně promícháme, přidáme mrkev a rozinky. Vytvoříme vláčné těsto. Správně připravené těsto by mělo mít takovou konzistenci, že  koláčky tvarujeme na plechu lžící. 1 koláček = 1 lžíce těsta. Koláčky klademe asi 4 cm od sebe.

  4. Pečeme 10 – 12 minut. Hotové koláčky by měly být zlatavě hnědé, po krajích trochu tmavší. Plechy necháme 2 minuty odstát a kovovou lopatkou nebo kulatým nožem koláčky sundáme z plechu na tác a necháme vychladnout.

  5. Skladujeme je nejdéle 1 týden v uzavřené nádobě. 

TIPY

  • Proč mrkev do koláče? Mrkev má velmi vysoký obsah selenu, nejdůležitějšího stopového prvku imunitního systému. Je bohatá na vitamíny A, B. C, D E a K,  betakaroten, železo, vápník, draslík a sodík. A svou přirozeně sladkou chutí  nám pomáhá snížit energetickou hodnotu koláčku zbytečným přidáváním cukru. Už jste někdy jedli koláče, které aktivují látkovou přeměnu v buňkách, posilují imunitu, omlazují, podporují růst vlasů a nehtů, zlepšují vidění a ještě po nich máte hezkou pleť? A to není všechno, co mrkev dokáže.

  • Proč ovesné vločky? Třeba proto, že jsou zdrojem kvalitní energie.Navozují pocit sytosti na delší dobu, tlumí pocit hladu a udržují vyrovnanou hladinu krevního cukru. Pomáhají také upravovat krevní tlak, rozpustná vláknina v nich obsažená snižuje v krvi hladinu LDL cholesterolu a působí jako prevence srdečních a cévních onemocnění

  • Proč špaldovou mouku? Špalda je druh nešlechtěné pšenice, který je odolný, takže se nemusí hnojit a mouka je proto bez chemikálií. Špaldová mouka obsahuje řadu cenných látek jako hořčík, vitaminy skupiny B, draslík, vápník, zinek a mangan. Je výjimečná svým složením a nevšední ořechovou chutí. Je také přirozeně nasládlá.

  • Celozrnná mouka je chuťově výraznější. Tento recept je určen těm, kteří se ji teprve chystají zařadit do svého jídelníčku. Proto je celozrnná špaldová mouka míchána s polohrubou. A špaldová mouka oproti pšeničné mouce je také o něco hustší. I proto je vhodné tyto mouky v receptu smíchat.

  • Rozinky obsahují nepatrné množství bílkovin a tuků a až 60 – 70 % jednoduchých, snadno vstřebatelných cukrů, především glukózy a fruktózy. Na rozdíl od sušenek a podobných sladkostí však neobsahují nezdravé nasycené tuky. Přítomná vláknina je mimo jiné zpomaluje vstřebávání glukózy ze střeva do krevního řečiště a šetří tak slinivku. Vláknina napomáhá růstu probiotik ve střevě, prodlužuje pocit sytosti a snižuje glykemický index potravin.

  • Rozinky jsou sice výživné a chutné jako zdravý přídavek do salátů, ovesných vloček i koláčků, případně jako malá svačinka, ale jen tehdy, pokud vyvážíte svůj jídelníček řadou dalších zdravých potravin. Kromě rozinek by vaše strava měla obsahovat dostatek čerstvého ovoce, zeleniny, bílkoviny, komplexních sacharidů. Pouze tak budete vitální, spokojení a zdraví.

  • Pokud si chcete dát těsto na koláčky zmrazit, vylijte je stejně jako v receptu na plech a ten dejte do mrazáku. Nechte těsto úplně zmrznout, přendejte do sáčku nebo do vhodné uzavřené nádoby. Až je budete potřebovat, zmražené koláčky položte na plech s pečícím papírem, nechte jej při pokojové teplotě dostatečně dlouho úplně rozmrznout a pečte tak, jak je uvedeno v receptu.

  • Jemné čerstvé koláčky, jako jsou tyto, jsou celkem skladné a můžete je pěkně, aniž by se rozbily při transportu, zabalit jako jedlý dárek.

ŠPEKY

    • Naše babičky říkávaly: „1 rozinka = 1 kapka krve!“ Rozinky jsou zdravé, poměrně levné, sladké a přirozeně trvanlivé. Stačí jen malá hrstička (třeba k hořké kávě) a mohou příjemně uspokojit chuť na sladké. ALE… naše babičky uměly žít podle pravidla všeho s mírou.

    • Již staří Římané a nejen oni před mnoha staletími znali prospěšný význam ovsa. Římský spisovatel Plinius v 1. století n. l. zaznamenal, že germánské kmeny se živí ovesnou kaší. Germánští bojovníci nazývali ovesnou kaši pokrmem bohů a vařili ji před bojovým tažením. Staří Římané máčeli oves ve víně, které pak pili vojáci před bojem, zatímco oves dávali koním

    • Mrkev má rekordní obsah vitamínu A, ve 100 g má 28 000 mezinárodních jednotek (IE) vitamínu A, tedy 1000 x více než třeba v řepě nebo artyčocích a 2000 x více než v květáku. Víte, že jedna mrkev obsahuje stejně vitamínu A jako velká tableta stejného vitamínu z lékárny? Přitom těhotné ženy nesmějí požít v tabletě více než 10 000 IE retinolu (vitamínu A), zatímco mrkev mohou jíst bez omezení.

    •  Ze špaldy se vyrábí krupice, kernoto nebo špaldoto, které mohou být alternativou rizota. Špaldové vločky mohou být základem do müsli. A pak je tu ještě bulgur, známý asi přes 4000 let. Při jeho výrobě se vyčištěné zrno po termickém ošetření párou usuší a následně drtí. Není pak už třeba jej vařit, takže se nabízí jako zavářka do hotových polévek nebo k použití jako těstovina. Nechybí ani špaldové těstoviny jako takové.


Přeji vám dobrou chuť, dobrou náladu a dobrou energii do těla.

 

 Jarka Matoušková

certifikovaný výživový poradce

 PŘIPRAVUJI PRO VÁS  DALŠÍ ZAJÍMAVÉ RADY A TIPY.

 

VÍCE INFORMACÍ NAJDETE NA MÝCH STRÁNKÁCH www.fitalita.cz NEBO NA FACEBOOKU ZDE.