VÍTÁM VÁS NA SPOLEČNÉ CESTĚ VSTŘÍC VITALITĚ! 

              JEZTE SE SVÝM TĚLEM, A NE PROTI NĚMU. 

VÍTE JAKÝ MÁ JÍDLO EFEKT?

Určitě zasytí. Ale může i pomoci. Proč nespojit příjemné s užitečným.

Jídlo není naším nepřítelem, ale spojencem. Pokud uzavřeme vhodné spojenectví, vyhrajeme.

Dnes spojenectví vitamínů skupiny B a vitamínu C, železa, zinku, selenu, kyseliny listové pro ochranu cévního systému, posílení imunity, snižování hladiny cholesterolu a podporu činnosti ledvin a slinivky. Ruku v ruce použité ingredience podporují růst svalové hmoty a posílení kostí.

A co ještě najdete? V čem je jídlo jedinečné, proč bychom si ho měli uvařit a pár "špeků" o surovinách použitých v receptu. 

 RESTOVANÉ HOVĚZÍ S RÝŽOVÝMI NUDLEMI PO THAJSKU

Thajskou exotiku jsme v našich receptech ještě neměli. Pokud máte rádi thajskou kuchyni, zkuste si ji udělat skoro za pár minut doma. Omáčka z  pikantního tamarindu, kalanky, citrónové trávy a koriandru v cuku letu dopraví vaše chuťové buňky do Thajska.  Podává se s křehkými nudličkami hovězího masa a jemnými rýžovými nudlemi. Chilli tomuto snadnému a rychlému  pokrmu přidá ostrost, cukrový hrášek s mladými kukuřičkami zase barvu a konzistenci. Bonusová varianta pro všechny, kdo raději kuřecí maso a druhý bonus pro ty, kteří si „rádoby“ thajský recept zamilují, v podobě seznamu nejpoužívanějších ingrediencí v thajské kuchyni.

2 porce

20 minut, tepelná úprava 10 minut

nízká náročnost

Ingredience:

1 lžička tamarindové pasty

3 lžíce vroucí vody

2 lžíce sojové omáčky

2 lžičky sezamového oleje

1 lžíce rýžového vína nebo sherry

100 g jemných rýžových nudlí

1 lžíce olivového oleje

250 g na nudličky nakrájeného libového plátku z kýty

100 g na osminky nakrájené cibule

2 lžičky nasekané citronové trávy (chuťově výraznější čerstvá, ale může být sušená)

1 nasekaná červená chilli paprička bez semen

5 cm kořene kalanky nebo běžného zázvoru

2 rozdrcené stroužky česneku

100 g šikmo pokrájených lusků cukrového hrášku

6 nakrájených mladých kukuřiček

100 g nakrájených čerstvých hub (nebojte se našeho hřibu, nemusíte shánět shiitake)

Na ozdobu:

Snítky čerstvého koriandu nebo bazalky

Na dochucení

Sojová omáčka

 

 

Nutriční hodnota na jednu porci 460 kcal

Bílkovin - 30 g  / Sacharidů - 49 g ( z toho cukry 6,5 g)

Tuků - 15 g (z toho nasycené 3 g) / vláknina 3 g

 

POSTUP

  1. V misce smíchejte tamarindovou pastu s vroucí vodou a směs nechte 10 máčet. Často ji míchejte, aby se pasta rozpustila. Vzniklou tekutinu smíchejte se sojovou omáčkou, rýžovým vínem nebo sherry, a sezamovým olejem.

  2. Zatímco se tamarindová pasta namáčí, namočte na 4 minuty, nebo podle návodu na obalu, do vroucí vody rýžové nudle. Nudle slijte, propláchněte studenou vodou a dejte stranou okapat.

  3. Ve woku nebo velké pánvi zahřejte olivový olej a hovězí maso na něm zprudka restujte asi 3 minuty. Maso pak vyjměte a odložte stranou. Výpek ponechte v pánvi.

  4. Do pánve přidejte cibuli, na plátky nakrájenou kalanku nebo běžný zázvor, citronovou trávu, chilli a česnek a všech zprudka 1 minutu restujte. Přidejte cukrový hrášek, kukuřice a houby a opékejte další 2 minuty.

  5. Maso dejte zpět do pánve. Přidejte tamarindovou omáčku a nudle a 1 minutu je míchejte, aby se prohřály. 

  6. Podáváme okamžitě posypané čerstvým koriandrem nebo bazalkou a se sojovou omáčkou na dochucení.

     

TIPY

    • Thajská kuchyně je méně tučná než například asijská a obsahuje více zeleniny.

    • Tučnost z libového kusu hovězího masa by neměla být vyšší než 10%, to ale za předpokladu, že použijete to nejkvalitnější hovězí. Ideální kusy jsou svíčková, libová roštěná nebo kýta.

    • V libovém roštěnci nebo svíčkové je to okolo 25 – 30 g bílkovin. V méně hodnotných částech může klesnout až k 15 g bílkovin na 100 g masa.

    • Opakuje se to neustále a platí to i v případě hovězího masa. Pestrost a vyváženost stravy je nejlepším receptem pro budování zdravého těla. Hovězí maso střídejte s rybami nebo drůbeží.

    • Hovězí maso má v porovnání s vepřovým spoustu předností. Vyšší obsah bílkovin, nižší obsah tuků, vyšší koncentraci železa, zinku, selenu, kyseliny listové a vitamínu B12. Pro člověka je důležitým zdrojem významných živin a látek nezbytných pro krvetvorbu.

    • Houby jsou zase prospěšným zdrojem niacinu a vitamínu B2. Patří také mezi dobré zdroje mědi, která je důležitá pro zdravé kosti a pomáhá tělu vstřebávat železo z potravy, v tomto případě z hovězího masa.

    • Cibule s česnekem obsahují allicin, který má protiplísňové a antibiotické účinky.

    • Cukrový hrášek je skvělým zdroj kyseliny listové, která zlepšuje zdraví srdce, má nízký počet kalorií a vysoký obsah vlákniny, je tedy báječným pomocníkem pro všechny, kdo chtějí zhubnout, a vysoký obsah vitamínu C chrání struktury DNA a zlepšuje náš imunitní systém.

    • Pokud raději kuřecí maso, můžete ho použít. Pro takovouto úpravu se však hodí i další druhy zeleniny. Například proužky červené neb zelené papriky, nakrouhané jarní cibulky  nebo fazolové klíčky a malá kolečka mrkve.

       

 Bonusová varianta v podobě přehledu základních ingrediencí thajské kuchyně:

  • RÝŽOVÉ NUDLE A RÝŽOVÝ PAPÍR dobře nosí chuť a jsou bez lepku. Jejich úprava vždy začíná namočením.

  • LIMETKA má nezaměnitelnou kyselou chuť a aroma. Citron ji nenahradí.

  • GALANGAL (KALANKA) je druh zázvoru, s tím běžným ale kromě tvaru zase tolik podobného nesdílí. Má méně šťávy a je jemnější. Vyniká lehce limetkovou chutí.

  • Použít můžeme i běžný ZÁZVOR. Kupujeme vždy raději větší kořen pro případy, že by měl slabou chuť a do jídla ho bylo nutné použít víc. 

  • SÓJOVÉ VÝHONKY jsou jemně nasládlé a svěže křupavé.

  • CITRONOVÁ TRÁVA dodává jídlu specifickou vůni. Používá se dvěma způsoby: stonek naklepete (například paličkou na maso), aby se narušila struktura, a dáte do vývaru anebo vezmete nejměkčí část stonku, oloupete ji, nakrájíte na malé kousíčky a použijete do marinád nebo omáček.

  • CHILLI PAPRIČKY nenahrazujte ani feferonkami, ani jiným druhem papriček. Mají specifickou chuť i pálivost.

  • AVOKÁDO vybíráme jen měkké plody, tvrdé jsou bez chuti a jdou špatně loupat.

  • TAMARIND jsou plody stejnojmenného stromu v podobě dlouhých skořápek, uvnitř kterých semena pokrývá tmavá červenohnědá dřeň hutné mazlavé konzistence, podobná sušeným datlím nebo fíkům. Sladkokyselou chutí připomínají švestková povidla. Obsah skořápek se svaří, zbaví semen a vznikne tamarindová omáčka. Pro naše vaření postačí koupená pasta.

  • KORIANDR Osvěžující bylinka, na kterou si mnozí musejí nejdříve zvyknout (chutí může ze začátku připomínat mýdlo). 

  • BAZALKA Skvělá je thajská (má lehce pendrekovou chuť), použít ale můžete i tu, která se běžně prodává.

ŠPEKY

  • Cukrový hrášek patří do skupiny zahradních hrášků pěstovaných výhradně pro zelené lusky a nedozrálá šťavnatá semena.  Lusky zelené barvy jsou drobné, cca 4–6 cm dlouhé, velmi křehké a šťavnaté, v porovnání s jiným oblíbeným druhem – mangetout – jsou oblejší. Semínka jsou velmi sladká a jemné chuti, stejně jako slupka. Není třeba je zvlášť čistit, pouze odštípneme špičky. Lze jej také zmrazit.

  • Jak si ho správně vybrat? Hledejte lusky, které jsou pevné a křupavé. Neměly by se ohýbat, ale spíše by měly prasknout. Skladujte je až po dobu jednoho týdne v těsně uzavřeném plastovém sáčku v chladničce.

  • Málokdo možná ví, že šťáva z čerstvých zelených kuliček i lusků obsahuje složky, které podporují činnost slinivky břišní. Proto jde o zeleninu velmi vhodnou pro cukrovkáře. Slinivka však není jediný orgán, který si bude hrášek pochvalovat. Čistí zažívací trakt, také podporuje růst svalů a pevnost kostí, navíc pomáhá snižovat cholesterol v krvi. A nenechte se mýlit ani přívlastkem jedné z odrůd – cukrový: 100 g zeleného hrášku totiž obsahuje necelých 300 kJ, jde tedy o fantastickou dobrotu vhodnou i pro redukční jídelníček. Díky specifické bílkovině se schopností ovlivnit činnost ledvin na něj nedají dopustit ani urologové a jejich pacienti, jimž se navíc při pravidelné konzumaci může upravit i krevní tlak. 

 
  • Citronovou trávu nemusíte shánět, ale můžete si ji vypěstovat sami doma. Stejně jako bazalku si můžeme v kuchyni za okem ze semínek vypěstovat i tuto exotickou rostlinku. 

  • Tato tropická rostlinka se  v Česku občas prodává ve svazečcích jako pažitka. Při kuchyňském použití ale vždy upřednostňujeme citronelu syrovou, protože sušená ztrácí charakteristické aroma. Ale když není zbytí.

  • Zázvor, jinak také prý nejléčivější z léčivých, poskytuje potěšení chuťovým buňkám  ale přináší spoustu pozitiv našemu tělu. Hubnoucí bude zajímat, že ovlivňuje naše zažívání a pomáhá odbourávat tuk, ty z vás, kteří  trpí cestovní nevolností nebo těhotné maminky by mohlo zajímat, že zázvor v malém množství v nápoji s v boji s těmito nevolnostmi  stává účinným pomocníkem. A proč ho jíst, když zrovna ani nehubneme, ani netrpíme kinetózou a nejsme těhotné? Tak třeba proto, že aktivuje srdečně-cévní systém, rozpouští hleny, má protizánětlivé účinky, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a v játrech a zvyšuje produkci žluče. 


Přeji vám dobrou chuť, dobrou náladu a dobrou energii do těla.

 

 Jarka Matoušková

certifikovaný výživový poradce

  

PŘIPRAVUJI PRO VÁS  DALŠÍ ZAJÍMAVÉ RADY A TIPY.

 

VÍCE INFORMACÍ NAJDETE NA MÝCH STRÁNKÁCH www.fitalita.cz NEBO NA FACEBOOKU ZDE.