VÍTÁM VÁS NA SPOLEČNÉ CESTĚ VSTŘÍC VITALITĚ! 

              JEZTE SE SVÝM TĚLEM, A NE PROTI NĚMU. 

VÍTE JAKÝ MÁ JÍDLO EFEKT?

Určitě zasytí a pohladí naše chuťové buňky. Ale může i pomoci. Proč nespojit příjemné s užitečným. Jídlo není naším nepřítelem, ale spojencem. Pokud uzavřeme vhodné spojenectví, vyhrajeme.

Dnes spojenectví bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálů draslíku, fosforu a zinku pro detoxikaci a posílení svalových buňek.  

A co ještě najdete? Pár tipů a "špeků" o surovinách použitých v receptu.

MÁTOVÝ KEBAB Z KRŮTÍHO MASA SE ŽAMPIONY A ZELENINOU

 

Lehký kebab ochucený medem, limetkovou šťávou a čerstvou mátou. Veliká mňamka.

4 porce

20 minut, 1 - 2 hodiny marinování, 8 - 10 minut tepelná úprava

střední náročnost

Ingredience

500 g čerstvých plátků z libových krůtích prsíček

1 lisovaný stroužek česneku

2 lžíce medu

Najemno nastrouhaná kůra a šťáva z jedné limetky

3 lžíce nasekané čerstvé máty

150 g nízkotučného bílého jogurtu

300 g mladých žampionů

1 cuketka

1 červená paprika

Sůl a černý pepř

Plátky limetky na ozdobení

 

Nutriční hodnota na jednu porci

836 kJ

836 kJ, 43% Bílkovin - 40 g / 41% Sacharidů - 38 g / 7% Tuků - 3 g

 

POSTUP:

 

Krůtí maso nakrájíme na kousky velikosti jednoho sousta a dáme do misky. Přidáme česnek, med, kůru a šťávu z limetky, mátu a jogurt. Důkladně promícháme, aby se maso dobře obalilo. Dáme marinovat do lednice na 1 – 2 hodiny. Případně přes noc, maso se dobře rozleží a chuť do něj pronikne intenzivněji.

Gril rozhřejeme na střední teplotu. Žampiony obalíme v marinádě, papriky a cuketku nakrájíme na silná kolečka. Na jehly napichujeme střídavě. Osolíme a opepříme.

Kebab grilujeme 8 – 10 minut, občas obrátíme. Hotové maso by mělo být opečené do zlatova a při vpichu nožem by z něj měla vytékat čirá šťáva. Nejlepší přílohou je opečený pita chléb (65 g = 720 kJ, B 4,5 g, S 36 g, T 0,6 g) a příloha ze syrové zeleny. Využít můžeme zbytek papriky, cuketky, přidat můžeme cherry rajčátka.

 TIPY

Krůtí maso je výborným zdrojem vitamínu B12, který je důležitý pro tvorbu DNA a RNA, a kvalitní zdroj dalších B vitamínů, zejména niacinu (100 g porce obsahuje 93 % denní dávky).

Z minerálů je kvalitním zdrojem draslíku a fosforu a obsahuje o jednu třetinu více zinku než kuřecí maso.

Většinu mála tuku v krůtím mase tvoří nenasycené tuky, většina je obsažena v kůži. Krůtí prsa bez kůže obsahují kolem 5 % tuku, a proto jsou vhodná pro stravu s nízkým obsahem cholesterolu.

Žampiony obsahují 2 % plnohodnotných proteinů, tedy přibližně stejně jako brambory, jen s tím rozdílem, že obsahují méně než třetinu kalorií.  Pokud se ale osmaží, množství kalorií se podstatně zvýší. Jsou bohaté na vitamin B1, B2, niacin a kyselinu listovou, ale i draslík, fosfor, železo a stopové prvky.

I bez grilu se dá tento recept velmi snadno připravit.  Při napichování na jehly nebo na špejle je třeba dát pozor, aby jednotlivé součásti nebyly napěchované těsně na sobě. Spíše je ladíme do polohy šikmého vrstvení. Připravené jehly položíme na pečící plech, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů 20 minut. Při použití přípravy na přímém ohni na pánvi je postup stejný, jen zkrátíme dobu tepelné úpravy na 10 minut.

ŠPEKY

K vůbec nejchutnějším masům krůty nepatří ani prsíčka ani krk, ale dvě malé kuličky nejjemnějšího masa, které se nacházejí u krůty pod páteří. Je to jen hrstka svalů, která se běžně zvlášť v obchodech neprodává. Připravují se z nich vynikající citlivě okořeněné medailonky, které jsou vyhledávanou pochoutkou kulinářských restaurací.

Nejtučnější částí krůty je tzv. biskup.

Prozatím nejtěžší nejznámější odchovaná krůta vážila 39 kg, byla přibližně ve velikosti malého selete.

Krůtí maso obsahuje kyselinu tryptophan, která je důležitou součástí řetězce proteinů. Tryptophan ovlivňuje tvorbu serotoninu, který se vytváří v mozku a hraje roli spánkového regulátoru a relaxačních procesů. Zvýšení příjmu tryptophanu může způsobit ospalost. Ve skutečnosti je ale množství této látky v krůtím mase tak zanedbatelné, že tyto příznaky nemohou být vnímány. Ospalý pocit po takových krůtích hodech má pravděpodobně na svědomí obyčejné přejedení.

 


Přeji vám dobrou chuť, dobrou náladu a dobrou energii do těla.

 

 Jarka Matoušková

certifikovaný výživový poradce

  

PŘIPRAVUJI PRO VÁS  DALŠÍ ZAJÍMAVÉ RADY A TIPY.

 

VÍCE INFORMACÍ NAJDETE NA MÝCH STRÁNKÁCH www.fitalita.cz NEBO NA FACEBOOKU ZDE.