VÍTÁM VÁS NA SPOLEČNÉ CESTĚ VSTŘÍC VITALITĚ! 

              JEZTE SE SVÝM TĚLEM A NE PROTI NĚMU. 

VÍTE JAKÝ MÁ JÍDLO EFEKT?

Určitě zasytí. Ale může i pomoci. Proč nespojit příjemné s užitečným.

Buďte vitální a ovládněte svůj metabolismus novou účinnou metodou synergie potravin. Naučte se správně kombinovat potraviny, které pak vaše tělo dokonale využije a znásobí  jejich účinek. Jídlo není naším nepřítelem, ale spojencem. Pokud uzavřeme vhodné spojenectví, vyhrajeme. 

Dnes spojenectví proteinů, minerálů, vitamínů A,B,C pro dodání energie

U receptu najdete množství potřebných ingrediencí, postup při přípravě jídla, jeho energetickou hodnotu i nutriční složení jídla, tedy množství bílkovin, sacharidů a tuků v gramech. 

A protože správný poměr živin ve stravě je jeden ze základů, jak dosáhnout toho, abychom byli svěží a plní energie, najdete u receptů i procentuální podíl bílkovin, sacharidů i tuků.

A co hlavně najdete? V čem je jídlo jedinečné, proč bychom si ho měli uvařit a pár "špeků" o surovinách použitých v receptu.

PŘIPRAVILA JSEM PRO VÁS ZDRAVÝ A CHYTRÝ RECEPT

Plněné žampiony s grilovanou zeleninou 

I žampion dokáže dělat divy. Nejen masem živ je člověk.

2 porce

40 minut včetně tepelné úpravy

střední obtížnost

Ingredience

Žampiony 80 g

Cibule 10 g

Niva 15 g

Čerstvá petrželka 10 g

Olivový olej 3 g

Červená paprika 70 g

Rajčata 50 g

Cuketa 30 g

Kuřecí šunka 20 g

Česnek 1 stroužek

Toastový chléb 40 g 

Nutriční hodnota na jednu porci 

1420 kJ / 20% Bílkovin - 17 g / 43% Sacharidů - 36 g / 37% Tuků - 14 g

 

POSTUP

Houby a zeleninu zbavíme nečistot a omyjeme. Hlavičky žampiónů oloupeme. Nožičky žampiónů odkrojíme, nasekáme najemno spolu s cuketou a orestujeme v části rozehřátého oleje. Přidáme nivu, počkáme, až se rozpustí a do směs nakonec vmícháme čerstvou petržel. Směs již nesolíme.

Žampionové hlavičky naplníme směsí a poklademe do pečící misky vymazané druhou částí oleje. Na povrch položíme kolečko šunky a přikryjeme kolečkem rajčete. K takto naplněným hlavičkám žampionů položíme očištěné, na proužky nakrájenou papriku slupkou nahoru (neloupeme). Pečeme v troubě při 200 stupních 15 minut.

Servírujeme na salátovém listu a podáváme s nasucho opečeným toustovým chlebem. Do středu umístíme ozdobu dle chuti.

 TIPY

Ačkoli to málokdo ví, žampiony jsou účinnou protilátkou proti alergii

Žampiony najdou uplatnění i při zmírnění projevů lupenky nebo při léčbě atopického ekzému.

V případě cukety platí, komu se zelení – tomu se nelení. Zelená cuketa totiž obsahuje množství provitaminu A, který proniká hluboko do těla, až ke jádrům buněk, čímž ovlivňuje naše celkové zdraví a dodává nám energii. Bez něho  bychom byli unavení a nic by se nám nechtělo dělat. A co ještě? Karoteny, z minerálů hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor. Z vitamínů  A, B, C.

ŠPEKY

Že existuje jedovatá muchomůrka zelená nebo červená, ví asi každý. Už ale méně lidí ví, že existuje i jedovatý žampion – žampion zápašný neboli pečárka zápašná, po jehož požití může člověk skončit v nemocnici na výplachu žaludku. V tom právě tkví jeho velká záludnost – když o něm nevíme, nemůže si na něj dávat pozor. Přitom tento žampion roste celoročně, hlavně na loukách a v parcích.

 


Přeji vám dobrou chuť, dobrou náladu a dobrou energii do těla.

 

 Jarka Matoušková

certifikovaný výživový poradce

  

PŘIPRAVUJI PRO VÁS  DALŠÍ ZAJÍMAVÉ RADY A TIPY.

 

VÍCE INFORMACÍ NAJDETE NA MÝCH STRÁNKÁCH www.fitalita.cz NEBO NA FACEBOOKU ZDE.