VÍTÁM VÁS NA SPOLEČNÉ CESTĚ VSTŘÍC VITALITĚ! 

              JEZTE SE SVÝM TĚLEM, A NE PROTI NĚMU. 

VÍTE JAKÝ MÁ JÍDLO EFEKT?

Určitě zasytí. Ale může i pomoci. Proč nespojit příjemné s užitečným.

Jídlo není naším nepřítelem, ale spojencem. Pokud uzavřeme vhodné spojenectví, vyhrajeme.

Dnes spojenectví vitamínu B6, B3 a B2 a jejich enzymatických složek pro uvolňování energie z potravy a urychlování metabolismu cukrů, tuků a aminokyselin.  Mangan obsažený v avokádu pomáhá aktivovat enzymatické procesy. První housle v této symfonii hraje avokádo, na pozici druhých houslí ho skvěle doplňuje uzené krůtí maso. 

A co hlavně najdete? V čem je jídlo jedinečné, proč bychom si ho měli uvařit a pár "špeků" o surovinách použitých v receptu.

 PIKANTNÍ KUŘECÍ SALÁT S AVOKÁDEM 

 

Tento vynikající a snadný salát v sobě snoubí spoustu chutí. Chuť restovaných kuřecích prsíček doplňuje aroma uzených krůtích plátků, které jsou skvělou a nízkotučnou alternativou slaniny. Chutě skvěle spojí ostrá zálivka podtržená sladkostí rybízových rajčat a medu. Pro velké labužníky ještě 2 bonusové varianty pro umocnění chutí tohoto barevného a lehkého jídla.  

4 porce

25 minut

nízká náročnost

 

Ingredience:

2 polévkové lžíce panenského olivového oleje

3 na plátky nastrouhané stroužky česneku

300 g na tenké plátky nakrájených kuřecích prsou bez kůže

150 g tenkých uzených krůtích plátků

2 polévkové lžíce medu

1 polévková lžíce balzamikového octa

1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice

sůl a  pepř

2 malé ledové saláty

50 g řeřichy

2 zralá avokáda

šťáva z 1 citrónu

250 g rozpůlených rybízových rajčat

1 červená cibule nakrájená na tenká kolečka

 

Nutriční hodnota na jednu porci 320 kcal

30 % Bílkovin - 29 g  / 15 % Sacharidů - 14 g ( z toho cukry 13 g)

55 % Tuků - 24 g ( z toho nasycené 4,5 g) / vláknina 6 g

 

POSTUP

    1. Nejprve si připravíme salát. Salát a řeřichu dáme do mělké salátové mísy. Avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a zakapeme citrónovou šťávou, aby neztratila barvu. Avokáda, na tenké plátky nakrájenou červenou cibuli a rozpůlená rajčat poklademe na listy salátu a řeřichu.   

    2. Na velké pánvi rozpálíme olej, přidáme na plátky nakrájený česnek a restujeme, dokud nezesklovatí a nezezlátne. Přihodíme proužky kuřecích prsou a restujeme asi 2 – 3 minuty. Přidáme med, balzamikový ocet a hořčici. Vše dobře promícháme a do směsi přidáme na menší kousky nakrájené uzené krůtí plátky.. Společně restujeme ještě další minutu, ne déle, aby maso zůstalo křehké a nevysušilo se. Dle chuti dochutíme solí a pepřem. 

    3. Masovou směs poklademe na salát.

    4. Jako příloha je vhodná křupavá celozrnná bageta nebo celozrnný chléb.

 TIPY

  • Krůtí plátky, které běžně koupíte v našich obchodech, obsahují jen zlomek tuku, který je ukrytý ve slanině a mají mnohem nižší energetickou hodnotu. 100 g obsahuje jenom 1,6 g tuku a 99 kcal proti 21 g tuku a 249 kcal ve stejném množství libové slaniny.

  • Avokádo nám dodá vitamín C, riboflavin, nezbytný pro uvolňování energie z potravin, a také mangan, který aktivuje mnohé enzymatické procesy.

  • O štych více chuti do salátu dostanete přidáním několika jahod.

  • Chybí vám slanina a nejíte kuře a avokádo se vám nechce loupat? Pak si můžete připravit krůtí salát s artyčoky a citrónovou zálivkou.  Kuře nahradíte krůtími prsními plátky bez kůže a místo 150 g uzených krůtích plátků použije 2 plátky (asi 50 g) libové slaniny.  Krůtí maso spolu se slaninou a česnekem pak restujeme asi 6 minut. Přidáme citrónovou kůru a šťávu z jednoho citrónu, med a balzamikový ocet. Vynecháme hořčici. Místo salátu s avokády a rajčaty podáváme krůtí směs na artyčokovém salátu, který připravíme ze 100 g mladého špenátu, 50 g rukoly a 300 g slitých konzervovaných artyčoků ve slaném nálevu bez oleje. Jemnější chuti v tomto případě dosáhnete, když místo červené cibule použijete 2 šalotky.

ŠPEKY

  • Víte, jaký je žebříček TOP 10 nejvíce kupovaných salátů? Ledový, římský, lolo rosso, lolo biondo,Little Gem, escarole, polníček, rukola, hlávkový salát a čekanka.

  • Proč ledový salát hraje prim a proč se jmenuje ledový? Je nejmladší odrůdou salátu hlávkového. Pojmenování získal podle lesklého povrchu hlávky, která vypadá, jako kdyby byla zkřehlá mrazem. Listy leží těsně na sobě, vnitřní se proto nemusí mýt. Je velmi oblíbený pro svou křehkost a lahodnou chuť. Je ideální do míchaných salátů. 

  • A proč se do první desítky dostala do nedávna cizokrajná rukola? Zřejmě proto, že její zelené vykrajované listy, podobné listům pampelišky, jsou nám povědomé a hlavně mají pikantní ořechovou příchuť. Rukola povzbuzuje chuť k jídlu, je silně močopudná a používá se jako přírodní varianta detoxikace jater. Výborně se doplňuje s rajčaty, česnekem a bazalkou, proto se často používá při přípravě italských jídel. Skvěle doplní každý salát, překvapivě i ovocné. Můžeme ji také orestovat na oleji a česneku a podávat jako přílohu k masu. 

  • Proč nám nevadí v tomto jídle tak vysoký obsah tuků? Protože ne všechny tuky jsou špatné. Právě ty, které obsahuje avokádo, nenasycené mastné tuky, se neukládají v tělesném tuku. A právě to je odpověď, proč je avokádo tolik doporučováno pro zdravé stravování. Avokádo je ovocem velmi bohatým na vlákninu, ta zpomaluje vstřebávání živin a tím nedochází k jejich ukládání do tuků. Jednoduše řečeno, po konzumaci avokáda přichází pocit hladu mnohem později.

  • Když zvolíte artyčokovou variaci, nic nezkazíte. Artyčoky jsou velmi cennou zeleninou. Obsahují hořčiny, enzymy, třísloviny, značné množství vitamínů A a B, vlákninu a řadu dalších zdraví prospěšných látek. Podporují produkci žluče v játrech a působí na vyprazdňování žlučníku, což je výborné pro léčbu poruch trávení. Působí jako ochrana jaterních buněk a bojují proti různým nemocem jater.

  • Artyčoky snižují obsah cholesterolu v krvi a upravují hladinu cukru – jsou proto velice vhodné pro diabetiky. Další jejich léčebný účinek spočívá v jejich čistícím a detoxikačním efektu a tudíž by je měli do svého jídelníčku zařazovat lidé s onemocněním dnou. 


Přeji vám dobrou chuť, dobrou náladu a dobrou energii do těla.

 

 Jarka Matoušková

certifikovaný výživový poradce

  

PŘIPRAVUJI PRO VÁS  DALŠÍ ZAJÍMAVÉ RADY A TIPY.

 

VÍCE INFORMACÍ NAJDETE NA MÝCH STRÁNKÁCH www.fitalita.cz NEBO NA FACEBOOKU ZDE.