VÍTÁM VÁS NA SPOLEČNÉ CESTĚ VSTŘÍC VITALITĚ! 

              JEZTE SE SVÝM TĚLEM, A NE PROTI NĚMU. 

VÍTE JAKÝ MÁ JÍDLO EFEKT?

Určitě zasytí. Ale může i pomoci. Proč nespojit příjemné s užitečným.

Jídlo není naším nepřítelem, ale spojencem. Pokud uzavřeme vhodné spojenectví, vyhrajeme.

Dnes spojenectví vitamínů  A, B a  C spolu se širokým spektrem minerálů a stopových pro podporu trávení, urychlení metabolismu,  detoxikaci střev a normalizaci hladiny cukru v krvi. Větší množství vitamínů ze skupiny B v cuketě pomáhá udržovat nervovou soustavu v dobré formě, zlepšuje paměť a účinkuje proti stresu.

A co hlavně najdete? V čem je jídlo jedinečné, proč bychom si ho měli uvařit a pár "špeků" o surovinách použitých v receptu. 

 MAROCKÉ KUŘE S KUSKUSEM

Maroko je země, kde se v kuchyni prolínají vlivy původních obyvatel severní Afriky i jižní Evropy. Voní po mátě, anýzu, kmínu, koriandru a skořici. Také máte rádi vůni dálek? Pak právě pro Vás recept, v němž aromatický římský kmín, koriandr a skořice dodají těmto kuřecím prsíčkům to správné aroma a chuť. Celkově recept vyladí ještě cizrna. A jakou jinou přílohu než tradiční berberský kuskus? Proč dnes právě marocká kuchyně? Je především zdravá, plná zeleniny, vůní a chutí a spojuje v sobě prvky středozemní, berberské, španělské a francouzské kuchyně.  A moc mi chutná. A pro ty z vás, kteří dávají přednost čistě středomořské kuchyni, bonusová varianta s krevetami.

4 porce

30 minut

nízká náročnost

Ingredience:

500 g kuřecích prsíček bez kůže

2 lžíce panenského olivového oleje

1 najemno nakrájená velká cibule

2 najemno nakrájené stroužky česneku

1 lžička mletého římského kmínu

1 lžička mletého koriandru

1 celá skořice

350 g podélně rozkrojené a nakrájené cukety

1 konzerva krájených rajčat (asi 400 g)

200 ml zeleninového vývaru

400 ml vroucí vody

200 g kuskusu

200 g cukrového hrášku

1 plechovka slité a propláchnuté cizrny (asi 400 g)

10 g másla

sůl a pepř

Na ozdobu:

čerstvý nasekaný koriandr nebo máta

 

Nutriční hodnota na jednu porci 500 kcal

Bílkovin - 35 g  / Sacharidů - 55 g ( z toho cukry 8 g)

Tuků - 15 g (z toho nasycené 4 g) / vláknina 7 g

 

POSTUP

  1. Kuře nakrájejte na šikmé proužky o síle asi 1 cm. Ve woku nebo pánvi se silným dnem zahřejte polovinu oleje. Přidejte cibuli, česnek, kuře a vše za stálého míchání restujte na středním plameni zhruba 2 - 3 minuty, dokud kuře nezačne zlátnout. 

  2. Zmírněte teplotu a přidejte římský kmín, koriandr a skořici. Vše za stálého míchání restujte další minutu. Přidejte cukety, dobře zamíchejte, po chvilce přidejte rajčata i se šťávou a vývar.  Za občasného míchání vařte 5 minut.

  3. Mezitím dejte do hrnce kuskus a zalijte vroucí vodou. Přidejte zbývající lžíci oleje. Dobře promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte 5 minut vsáknout. 

  4. Ke kuřeti přidejte cukrový hrášek s cizrnou a za častého míchání dalších 5 minut vařte. 

  5. Do kuskusu vmíchejte máslo a dejte jej na střední plamen 2 minuty povařit. Kuskus míchejte vidličkou, aby se zrnka dobře oddělila. Kuskus pak přendejte na servírovací mísu, navrch dejte kuřecí směs a vše ozdobte koriandrem nebo mátou. Podávejte teplé, ale kdyby náhodou zbylo, budete mít příjemný studený oběd na druhý den.

TIPY

  • Kuskus by měl být součástí zdravého jídelníčku. Dokáže výborně nasytit, dodat energii a zároveň je lehce stravitelný a nutričně vyvážený. Obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamín E, vápník, železo a fosfor. Chcete-li, aby kuskus měl těchto látek co nejvíce, dejte přednost celozrnnému kuskusu, který v sobě uchovává více výživných látek. Celozrnný kuskus se hodí i jako potravina při redukci váhy. 

  • Kuskus obsahuje málo tuku a hodně složených sacharidů. Jeho glykemický index je nízký, v organismu se štěpí pomalu a energii uvolňuje do krevního oběhu postupně.

  • Konzumace kuskusu má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka. Má v sobě antioxidanty, které chrání tělo před různými nemocemi tím, že ničí volné radikály. Díky zdravému složení kuskusu jde o vhodnou prevenci srdečně-cévních chorob, ale i různých rakovin. Kuskus také přispívá k detoxikaci organismu a zlepšuje činnost střev. Kuskus je vhodný i pro diabetiky či pro ty, kteří mají problémy s vysokým krevním tlakem či cholesterolem.

 

  • Zelená cuketa nejen skvěle vypadá, ale ještě lépe chutná. Je i velmi zdravá a plná vitamínů. Chcete detoxikovat tělo či zhubnout? Tak nemeškejte, je pro vás v tom případě jako stvořená.

  • Zelená cuketa má jedlou slupku, která obsahuje nejvíce živin, proto ji nikdy neloupejte. Obsahuje množství provitamínu A, který proniká hluboko do těla, až k jádrům buněk, čímž ovlivňuje naše celkové zdraví a dodává nám energii. Bez ní bychom byli unavení a nic by se nám nechtělo dělat. Kromě toho obsahuje tato chutná zelenina ještě karoteny, z minerálů: hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor. Najdete v ní vitamíny A, B, C, má vysoký obsah kyseliny listové, vlákniny a asi 91% vody.

  • A teď je čas na slíbenou bonusovou středomořskou variantu. Na přípravu středomořského kuskusu s krevetami a fazolemi použijte 500 g restovaných a vyloupaných krevet a místo cizrny sáhněte po konzervě bílých fazolí. V bodě 1 restujte 2 minuty s cibulí a česnekem. V bodě 2 vynechejte cuketu. V bodě 4 přidejte krevety s fazolemi a místo cukrového hrášku použijte 250 g zmrazených hráškových kuliček a 200 g zelených fazolek.

ŠPEKY

  • Ačkoliv kuskus může být kombinován s hovězím nebo kuřecím masem, ten pravý se nazývá couscous sept legumes, což znamená kuskus sedmi druhů zeleniny – nad párou připravený kuskus je tak podáván s do měkka uvařenou mrkví, cuketou, lilkem, kedlubnou, tykví, cizrnou a paprikou. Proč právě sedm druhů zeleniny? Tato tradice patrně pochází ze židovské marocké komunity, kde je sedmička šťastným číslem. 

  • Pokud se kuskus podává s masem, nezřídka je dozdoben praženými mandlemi a taky tfayou – karamelizovanou cibulí smíchanou s rozinkami. 

  • V Maghrebu (region, kam patří i Maroko) si ženy dodnes připravují kuskus tradičním způsobem. Ruční výroba kuskusu tu představuje téměř rituál, který zaměstná ženy na celé dny. Nejprve pšenici rozemelou na krupici a k ní přidávají mouku, sůl, vodu a hnětou směs rukama, dokud se pšeničná lámanka neopracuje na jemné kuličky kuskusu. Ty pak ještě čeká vaření v páře a nakonec sušení na slunci. A protože tradiční výroba kuskusu je tak náročná, k nám se dostává jako sušený instantní produkt, který nabobtná jen v horké vodě.

  • Nejdietnější příprava cukety spočívá v krátkém podušení na pánvi. Dopřát si ji  můžete i ve formě polévek nebo grilovanou. Použít ji můžete i syrovou, stačí si ji nakrájet do salátu. Cuketa je vhodná při jakékoli redukční dietě.

  • Nejlepší je kupovat cukety malé a pevné. Velké plody mají zbytečně mnoho vody. Pokud při přípravě jídel kombinujeme cukety s jinými druhy zeleniny, jakými jsou červená paprika, rajčata, cibule, česnek, dostáváme ideální poměr účinných látek, skvělou chuť a dokonalý účinek. Pokud nechceme, abychom její přípravou ztratili mnoho důležitých živin, a přitom chceme, aby náš organismus zeleninu optimálně zužitkoval, připravujeme ji dušením na troše oleje. Provitamín A se totiž rozpouští v tucích. 

  • Cuketu je ideální ochucovat čerstvými bylinkami (estragon, oregano, meduňka citronová), které mají blahodárný vliv na střevní flóru a podporují nenápadné aroma zeleniny.

  • Oranžově žluté květy cukety se dají jíst syrové v salátech, případně se zapékají s náplní z jemně nasekané zeleniny.


Přeji vám dobrou chuť, dobrou náladu a dobrou energii do těla.

 

 Jarka Matoušková

certifikovaný výživový poradce

  

PŘIPRAVUJI PRO VÁS  DALŠÍ ZAJÍMAVÉ RADY A TIPY.

 

VÍCE INFORMACÍ NAJDETE NA MÝCH STRÁNKÁCH www.fitalita.cz NEBO NA FACEBOOKU ZDE.