VÍTÁM VÁS NA SPOLEČNÉ CESTĚ VSTŘÍC VITALITĚ! 

              JEZTE SE SVÝM TĚLEM, A NE PROTI NĚMU. 

VÍTE JAKÝ MÁ JÍDLO EFEKT?

Určitě zasytí. Ale může i pomoci. Proč nespojit příjemné s užitečným.

Jídlo není naším nepřítelem, ale spojencem. Pokud uzavřeme vhodné spojenectví, vyhrajeme.

Dnes spojenectví vitamínů A, C, B, hořčíku, fosforu a draslíku na podporu imunity, snižování stresu, detoxikaci organismu a krásnou pleť.  Tuto neobvyklou symfonii chutí dirigují čerstvé maliny, první housle hrají rýže nebo quinoa a druhé housle mandle. 

A co hlavně najdete? V čem je jídlo jedinečné, proč bychom si ho měli uvařit a pár "špeků" o surovinách použitých v receptu. K tomu 2 BONUSOVÉ VARIACE, které přijdou k chuti milovníkům raw stravování.

 LETNÍ MALINOVÉ RIZOTO 

 

Mlsáte? Pak toto sladké letní krémové rizoto přinese do vašeho jídelníčku tak lahodné chuťové kombinace, že budou chuťové buňky zírat. A nejen ony. Čerstvé maliny nákyp jemně zbarví dorůžova a dodají mu osvěžující sladkou chuť. Raději něco ještě zdravějšího? Pak zkuste BONUSOVOU variaci s quinoou, dnes již oblíbenou starobylou obilovinou Inků. A na závěr ještě jeden BONUS, tentokrát pro milovníky raw dobrot.

6 porcí

30 minut včetně tepelné úpravy

nízká náročnost

 

Ingredience:

1 litr polotučného mléka

1 uprostřed otevřený vanilkový lusk

150 g kulaté rýže na rizoto

1 proužek citrónové kůry

3 lžíce světlého hnědého cukru

6 lžic na plátky nakrájených oloupaných mandlí

200 g čerstvých malin

6 lžic smetany

čerstvá máta na ozdobení

 

Nutriční hodnota na jednu porci 320 kcal

15 % Bílkovin - 11 g  / 50 % Sacharidů - 38 g ( z toho cukry 19 g)

35 % Tuků - 14 g ( z toho nasycené 4 g) / vláknina 2 g

 

POSTUP

    1. Mléko nalijeme do hrnce se silným dnem a přidáme do něj rozpůlenou vanilku. Za stálého míchání přisypeme rýži. Mléko přivedeme na středním plameni do varu a dále mícháme. Pak zmírníme teplotu, aby se směs s rýží zvolna vařila.

    2. Přidáme citrónovou kůru a cukr. Rýži za stálého míchání vaříme 10 – 12 minut nebo až se spojí se vzniklou omáčkou, změkne a tekutina zhoustne na hustý krém.    

    3. Mezitím dáme mandle na malou nepřilnavou pánev a nasucho pražíme, dokud mírně nezhnědnou.

    4. Až se rizoto dovaří, vyjmeme vanilku a citrónovou kůru a k rýži přimícháme polovinu malin. Hrnec odstavíme a rýži mícháme další 1 – 2 minuty, aby ovoce začalo pouštět růžovou šťávu. 

    5. Malinové rizoto rozdělíme do 6 nahřátých misek a každou porci přelijeme lžící smetany. Povrch posypeme mandlemi, poklademe zbývajícími čerstvými malinami a dozdobíme čerstvou mátou.

    6. Dezert v této formě podávejte okamžitě, protože jinak během chladnutí zhoustne.

    7. Že je léto? Chcete chladivý dezert? Není problém. Hotové rizoto místo postupu v bodě 5 rozprostřete do mělké zapékací misky a nechte zchladnout v lednici. Rizoto získá  novou konzistenci v podobě hustého chladivého nákypu. Rozkrájíme na malé porce a postupujeme dále podobně. Každou porci studeného nákypu přelijeme  1 lžící vychlazené smetany, poklademe čerstvými malinami a dozdobíme mátou.

 TIPY

Proč maliny? Toto šťavnaté ovoce pomáhá díky obsahu vitamínu C posilovat imunitu. Vitamin A spolu s přírodním barvivem brání změnám očí, které způsobují šeroslepost a zákaly. Při látkové výměně pomáhá komplex vitamínů B. Zároveň také působí proti stresu a migréně. Minerální látky fosfor a železo pomáhají při krvetvorbě, správné funkci srdce a nervové soustavy a vápník se zas stará o zdravé kosti a zuby. Obsažené třísloviny pomáhají čistit i střeva a odvádějí z těla přebytečné tekutiny.

Maliny pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Jsou doporučovány při léčbě chudokrevnosti a dokonce i Alzheimerovy choroby. Britské a americké výzkumy dokázaly, že toto ovoce dokáže snížit ranní nevolnosti těhotných žen. Až tedy budete plánovat rodinu, počítejte se sezónou zralých malin v prvním trimestru. :-) Vhodné jsou i při ženských potížích spojených s menstruačním cyklem. Na mužskou i ženskou sexuální výkonnost příznivě působí zinek, který je v zrnkách malin.

Rýže posiluje imunitní systém, pomáhá zbavovat tělo toxinů a působí na zdraví pokožky. Podle nejnovějších výzkumů zpomaluje proces stárnutí. Také zlepšuje trávení, stabilizuje obsah cukru v krvi a ve správném množství může být prospěšná při hubnutí.

Proč si tuto dobrotu připravit? Uspokojí všechny mlsné jazýčky,  kterým jako dezert nestačí jenom maliny. Proč si kupovat mléčné rýže, když si můžeme podobnou lahůdku připravit sami? 

Rýže vám připadá obyčejná? První BONUS: Sladký nákyp si můžete připravit z quinoiy. Propláchneme 120 g quinoiy, necháme ji důkladně okapat a raději ještě osušíme v ubrousku. Za častého míchání ji zhruba 4 minuty pražíme na suché pánvi. Quinoa zezlátne a popraská. Za stálého míchání ji vsypeme do horkého mléka bez vanilky. Když mléko začne vřít, zmírníme teplotu, aby quinoa jen mírně bublala. Hrnec přiklopíme a vaříme 10 minut. Místo mandlových plátků použijeme 50 g mletých mandlí, které přimícháme ke quinoi. Všechno za občasného míchání vaříme dalších 20 minut, nebo dokud se většina mléka nevsákne. I přesto, že vaříme v mléce, quinoa si udrží mírně křupavou konzistenci a získá praženou chuť. Přidáme 1 lžíci medu. Dezert v této podobě podáváme se všemi maliny rozdělenými na jednotlivé porce, do quinoi je nevmícháme předem. 

Mandle jsou dobrým zdrojem vitamínů E, který přispívá k ochraně před srdečními onemocněními. Poskytuji prospěšné množství fosforu, mědi a hořčíku a zdravé nenasycené tuky.

Druhý BONUS: tentokrát mandlový. Mandle nejsou jen k uzobávání u televize, ale dá se z nich připravit spousta báječných dobrot, třeba mandlové mléko. Nápoj, který dokáže vyrobit každý, se vyznačuje jemnou, mléčnou chutí se vysokým obsahem proteinů a minerálních látek. Nevzniká na něj alergie, což se stává u kravského mléka. Na pozoru by se mít jen ti, které mají naopak alergie na ořechy. Mandlové mléko navíc neobsahuje žádný cholesterol. A jak si jej tedy uchystat?

Mandlové mléko 

- 200 g mandlí

- 450 ml vody

- vanilkový prášek

Mandle namočíme na 8 hodin do vlažné vody. Tím se v nich aktivuje celá řada prospěšných enzymů. Pak je rozmixujeme a dáme si záležet, abychom je skutečně pořádně rozdrtili. Přecedíme, přes jemné sítko, případně přes plátěný ubrousek. Podáváme. Neskladujeme však do zásoby, tím, že jsme rozbili strukturu oříšku, velmi snáze podléhá oxidaci. To poznáme tak, že je nápoj nahořklý. Z drtě, která zůstane v sítku nebo ubrousku, můžeme připravit kuličky v kombinaci se sušeným ovocem. Směs stačí opět jemně umixovat dohromady.

Mandlové kuličky se sušenými švestkami

- 100 g mandlové drtě

- 100 g sušených švestek

- 25 g brusinek

- 25 g rozinek

- 25 g datlí

- 50 g kokosu

Na kuličky lze použijeme drť z mandlového mléka, případně i celé mandle, které lze namočit a poté umixovat se všemi uvedenými ingrediencemi. Ze směsi tvarujeme kuličky, které obalíme v seznamu, případně v kokosu. Místo mandlí můžeme použít také mák.

 

ŠPEKY

Maliny prý rostly již v mladší době kamenné, jak údajně dosvědčily nálezy jadérek tohoto ovoce v archeologických vykopávkách na území Švýcarska. Tuto informaci považuji za největší špek. Jak se mohla dochovat jadérka malin? 

První písemné zmínky o tomto chutném ovoci najdeme v nejvýznamnější přírodovědecké encyklopedii od Plinia staršího. První plantáže s malinami vznikly již ve středověku a starali se o ně mniši. Další zmínky jsou i v básních Thomase Tussera a v 16. století je popisuje Gepard. Maliny se využívaly převážně jako lék, nebo jako povzbuzující prostředek.

Některé zdroje nám ženám doporučují vyrobit si blahodárnou malinovou pleťovou masku, protože maliny obsahují enzym biotin, který je nezbytný pro dobrý stav kůže. Údajně zázračné účinky má pleťová maska z rozdrcených malin. Hloubkově čistí pleť, stahuje póry a současně vyživuje vysušenou pokožku, kterou zásobuje vitamínem A. Když ve směsi necháte jadérka, poslouží vám zároveň jako peeling. A jak ji připravit? Stačí rozmáčknout asi 8 větších malin a smíchat se lžící medu a dvěma lžícemi jogurtu. Naneste na důkladně očištěnou pleť a nechte působit 15 minut. Poté opláchněte a použijte svůj běžný krém.

 


Přeji vám dobrou chuť, dobrou náladu a dobrou energii do těla.

 

 Jarka Matoušková

certifikovaný výživový poradce

  

PŘIPRAVUJI PRO VÁS  DALŠÍ ZAJÍMAVÉ RADY A TIPY.

 

VÍCE INFORMACÍ NAJDETE NA MÝCH STRÁNKÁCH www.fitalita.cz NEBO NA FACEBOOKU ZDE.