VÍTÁM VÁS NA SPOLEČNÉ CESTĚ VSTŘÍC VITALITĚ! 

              JEZTE SE SVÝM TĚLEM, A NE PROTI NĚMU. 

VÍTE JAKÝ MÁ JÍDLO EFEKT?

Určitě zasytí. Ale může i pomoci. Proč nespojit příjemné s užitečným.

Jídlo není naším nepřítelem, ale spojencem. Pokud uzavřeme vhodné spojenectví, vyhrajeme.

Dnes spojenectví vitamínů skupiny B s vitamínem D v rybě ve spojení vitamíny C, A a K v přidané zelenině stvrzené prospěšnými minerálními látkami draslíkem, vápníkem, hořčíkem, sírou a železem pro zdravé kosti, svaly, klouby a vývoj a fungování centrálního nervového systému. Toto skupinové trio doplňují složené sacharidy  jako dobrý zdroj energie pro zasycení a předcházení pocitům hladu a chuti na sladké.

A co hlavně najdete? V čem je jídlo jedinečné, proč bychom si ho měli uvařit a pár "špeků" o surovinách použitých v receptu. 

 UZENÝ LOSOS S MOTÝLKY

 

Tento barevný a výživný letní salát je plný vynikajících přísad a chutí. Malí těstovinoví motýlci (farfalle) s hráškem se snoubí s krémovou zálivkou z řeřichy a bylinek. Korunu pokrmu nasadí řeřicha  a kousky uzeného lososa. Výsledkem je pastva pro oči i pro chuťové buňky.

4 porce

30 minut včetně tepelné úpravy

nízká náročnost

 

Ingredience:

250 g farfalle (těstovinoví motýlci)

100 g čerstvého nebo mraženého hrášku

100 g na malé růžičky rozebrané čerstvé brokolice

150 g řeřichy

1 stroužek česneku

4 snítky petrželky

2 snítky čerstvého estragonu

5 nasekaných jarních cibulek i s natí

4 lžíce  bílého jogurtu řeckého typu

1 nasekaná červená cibule

2 lžíce propláchnutých kaparů

1 na kostičky nakrájená salátová okurka

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce vinného octa nebo podle chuti

150 g na tenké proužky nakrájeného uzeného lososa

Pepř 

 

Nutriční hodnota na jednu porci 379 kcal

21 % Bílkovin - 20 g  / 51 % Sacharidů - 48 g ( z toho cukry 5 g)

28 % Tuků - 15 g ( z toho nasycené 2 g) / vláknina 5 g

 

 POSTUP

  1. Těstoviny vaříme al dente ve vroucí vodě 10 minut nebo podle pokynů na obale. Do vody přidáme 2 minuty před koncem varu hrášek a brokolici. Slijeme přes cedník, důkladně propláchneme studenou vodou a necháme pořádně okapat.

  2. Zatímco se vaří těstoviny s hráškem a brokolicí, najemno rozmixujeme 50 g řeřichy. Přidáme oloupaný stroužek česneku, petrželku, estragon a polovinu jarních cibulek. Vše rozmixujeme do hladka, přidáme jogurt a opět krátce mixujeme, aby se chuti spojily. Do smoothie vmícháme zbývající jarní cibulky a podle chuti opepříme. Přidávat sůl v tomto receptu nedoporučuji, protože uzený losos a kapary jsou více než bohatým zdrojem soli.)

  3. Zálivku přidáme k připraveným okapaným těstovinám s hráškem a dobře promícháme. Těstoviny pak rozdělíme na 4 talíře. Zbývající řeřichu promícháme s červenou cibulí,kapary, okurkou, olejem a octem a hotovou směs naklademe na těstoviny. Naaranžujeme uzeného lososa a ozdobíme snítkou řeřichy. 

  4. Pro horké letní dny necháme těstoviny se zálivkou a hráškem vychladit v lednici.

 

 TIPY

Losos je dokonalou kombinací tří nejdůležitějších výživových látek pro zdravé kosti a vývoj; obsahuje vysoký podíl bílkovin, omega 3-mastných kyselin a vitamínu D. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají předcházet vysokému krevnímu tlaku a srdečním onemocněním. Hrají důležitou roli při vývoji oční a mozkové tkáně. Maso lososa dále obsahuje i vitaminy skupiny B, zejména významné množství B6, které působí mimo jiné i jako prevence vůči rakovině tlustého střeva, B12, nezbytného pro správné fungování centrálního nervového systému, podporující  proces myšlení. Správnou srdeční, nervovou i svalovou činnost zajišťuje vitamin B3, který je v mase lososa obsažen.

Přestože cena lososa v našich obchodech je poměrně vyšší, ve srovnání s jinými rybami, pokud si dopřejete lososa 2x do měsíce, vězte, že uděláte pro své zdraví mnohem více než konzumací např. sardinek v oleji. A přitom vaše peněženka ani velmi neutrpí ztrátou!

Alicin, látka, která dodává česneku jeho typickou vůni a chuť, má antibiotické účinky a působí i proti plísním. Část se ničí tepelnou úpravou, proto česnek pro jeho maximální účinnost pro naše zdraví by měl být konzumován syrový, případně lehce restovaný.

Salátová okurka obsahuje hlavně vodu, ale také vitamin C, vitaminy skupiny B, draslík a vápník.Pro svoji velmi nízkou kalorickou hodnotu je salátová okurka ideální při redukčních dietách. Také pomáhá tělu vyplavovat škodliviny a podporuje funkci jater. 

Jarní cibulka nás zásobí nejen vitaminem C, vitaminy skupiny B a provitaminem A, ale i celou řadu důležitých minerálních látek, vápníkem, železem, draslíkem, jódem či magnesiem. Má antibakteriální a protiplísňové účinky, příznivě působí na zažívací trakt, dýchací cesty, na srdce i na krevní tlak. 

 

 

Šťáva z čerstvých zelených hrachových kuliček i lusků obsahuje složky, které podporují činnost slinivky břišní. Slinivka však není jediný orgán, který si bude hrášek pochvalovat. Čistí zažívací trakt,  podporuje růst svalů a pevnost kostí, pomáhá snižovat cholesterol v krvi.

Řeřicha je významným zdrojem vitamínů C, K a betakarotenu. Bohatá je také na minerální látky, především draslík, vápník, hořčík, síru a železo. Obsahuje důležité enzymy, které se ale při teplotě nad čtyřicet stupňů ztrácí. Nejvíce vitamínů si řeřicha uchovává při použití za studena.

Pravidelná konzumace řeřichy přináší mnoho zdravotních pozitiv. Povzbuzení metabolismu, zlepšení trávení a krvetvorby, pročištění dýchacích cest a podpora léčby problémů s močovým ústrojím.

Nemáte rádi těstoviny? Radši byste zkusili jinou kombinaci? Pak právě pro vás BONUSOVÁ VARIANTA!  Připravte si salát z rýžových nudlí a krabího masa.

Jak na něj? 

Nakrájejte 100 g lusků cukrového hrášku, 1 mrkev nakrájejte na malé špalíčky, 1 cuketu i se slupkou na tenká kolečka. Vložte vše do hrnce s vroucí vodou, přiveďte znovu do varu a odstavte. Pak přidejte 250 g tenkých rýžových nudlí (musíte vybrat typ, který se nevaří). Necháte 3 minuty nebo podle návodu stát.Nudle se zeleninou slijeme, propláchneme a necháme důkladně okapat. Zeleninu a nudle smícháme s 1 plechovkou krabího masa – asi 150 g (koupit se dá třeba v prodejnách Mark & Spencer). Před vmícháním do nudlí z kraba vycedíme nálev. Přidáme na tenké proužky nakrájenou červenou papriku a 3 na tenká kolečka nakrájené jarní cibulky. Zálivku si připravíme tak, že smícháme 2 lžíce sezamového oleje, 1 lžíci rýžového octa, 1 lžíci suchého sherry, 1 lžíci sojové omáčky, 2 nasekané stroužky česneku, 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru a lžičku hnědého cukru. Na talíři rozložíme lístky rokety, přidáme připravený salát a posypeme nasekanou čerstvou řeřichou.

 

 ŠPEKY

Kapary – jedni je považují za lahůdku, druhým přijdou nechutné. K jaké skupině patříte? Fakt je, že málokomu zachutnají hned na poprvé. 

Kytky bych nikdy nevzal do pusy. Tak pokud máte rádi kapary, pak jíte kytky, protože kapary jsou  nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité. 

Obsahují vlákninu, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakaroten a kyselinu listovou, také železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, mangan, měď, zinek, selen, sodík. Mají příznivý vliv na imunitní systém.

ALE, jako všechno má i tato pochoutka své ALE. Negativem, na které je třeba upozornit, je to, že kapary jsou nakládané buď do slaného nálevu či slaného nálevu s vinným octem, nebo dokonce přímo do soli. Všechny a hlavně ty naložené v soli je třeba před konzumací opláchnut. Přesto i pak jsou kapary, stejně jako olivy, jednou z nejslanějších potravin. Proto je nemůžeme konzumovat běžně a ve velkém množství, ale dobře nám poslouží jako zpestření jídelníčku.

Kdybyste k rýžovému salátu chtěli použít rukolu, vězte, že jíte to samé. Jaký je pak rozdíl mezi roketou a rukolou? Roketa setá je totéž, co rukola, jen řečeno česky. Rukola je název převzatý z italštiny a pod ním se skrývá v obchodních řetězcích právě roketa.

Roketa obsahuje hlavně nejrůznější antiseptické látky, hodně vitamínu C, A a E. Působí tedy na zlepšení vašeho zdravotního stavu a používá se například i při nachlazení. Nejlepší je, když ji nakrájíte do medu a v případě, že se nachladíte, jíte po lžičkách.

Řeřichu i roketu můžete pěstovat doma. Pokud  ale chcete semínka rukoly, musíte vědět, že jde o roketu setou, protože pod tímto názvem ji zase najdete v zahradnictví a tam, kde prodávají semena.

 


Přeji vám dobrou chuť, dobrou náladu a dobrou energii do těla.

 

 Jarka Matoušková

certifikovaný výživový poradce

  

PŘIPRAVUJI PRO VÁS  DALŠÍ ZAJÍMAVÉ RADY A TIPY.

 

VÍCE INFORMACÍ NAJDETE NA MÝCH STRÁNKÁCH www.fitalita.cz NEBO NA FACEBOOKU ZDE.