VÍTÁM VÁS NA SPOLEČNÉ CESTĚ VSTŘÍC VITALITĚ! 

              JEZTE SE SVÝM TĚLEM, A NE PROTI NĚMU. 

VÍTE JAKÝ MÁ JÍDLO EFEKT?

Určitě zasytí. Ale může i pomoci. Proč nespojit příjemné s užitečným.

Jídlo není naším nepřítelem, ale spojencem. Pokud uzavřeme vhodné spojenectví, vyhrajeme.

Dnes spojenectví vitamínů C, B, kyseliny listové, vápníku a dalších složek pro prevenci proti rakovině, na podporu imunity a podporu stavby kostí. V hlavní roli květák, podporuje ho cibule s petrželkou. Bílkoviny doplňuje sýr a mléko.

A co hlavně najdete? V čem je jídlo jedinečné, proč bychom si ho měli uvařit a pár "špeků" o surovinách použitých v receptu.

 KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S ČEDAREM

 

Květák a čedar patří mezi klasické kombinace vegetariánských pokrmů. Stejně dobře se ale osvědčila i v této polévce, která může posloužit jako vynikající polévka i pro „masožravce“ . Protože nejen masem živ je člověk a odlehčení jídelníčku je tělu prospěšné. Hladký krém s výraznou chutí nejrozšířenějšího sýru na světě. Máte raději jemnější krémové polévky? Nebo neradi vaříte květák, protože vám nevoní? Pak 2 bonusové varianty právě pro vás.

 

4 porce

30 minut včetně tepelné úpravy

nízká náročnost

Ingredience:

20 g másla

1 nasekaná cibule

½ polévkové lžíce hořčičného semínka

1 květák, rozebraný na malé růžičky (asi 1 kg)

500 ml polotučného mléka

150 ml zeleninového vývaru

2 bobkové listy

2 lžičky slunečnicového oleje

100 g nastrouhaného vyzrálého čedaru

Sůl a pepř

Nasekaná hladkolistá petrželka na ozdobu

 

Nutriční hodnota na jednu porci 303 kcal

26 % Bílkovin - 20 g  / 22 % Sacharidů - 17 g ( z toho cukry 15 g)

53 % Tuků - 24 g ( z toho nasycené 10 g) / vláknina 5 g

 

POSTUP

  1. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo. Přidáme cibuli a za stálého míchání ji asi 3 minuty smažíme na středním plameni, dokud nezměkne a nezezlátne. Přidáme mleté hořčičné semínko a promícháme.

  2. Asi 100 g květákových růžiček si odložíme stranou a ostatní přidáme spolu s mlékem, vývarem a bobkovým listem do hrnce. Přivedeme k varu a zmírníme teplotu. Nepřikrýváme pokličkou, aby se sirné látky nehromadily a neovlivnily chuť zeleniny a vaříme 10 minut, dokud květák nezměkne. Nesmíme ho rozvařit.   

  3. Zatímco se vaří květák, v nepřilnavé pánvi rozpálíme olej. Zbývající syrový květák rozdrobíme na malé růžičky a ty za častého  míchání smažíme asi 4 minuty, dokud nezezlátnou. Růžičky odložíme stranou.

  4. Z polévky odstraníme bobkový list, kdo má raději výraznější chuť, ponechá, a ponorným mixérem rozmixujeme přímo v hrnci. Pracnější variantou je přelít do mixéru. Dochutíme solí a pepřem a opět zahřejeme, než začne znovu bublat. 

  5. Polévku odstavíme, přidáme nastrouhaný čedar a vše mícháme, dokud se sýr nerozpustí. Polévku nalijeme do 4 nahřátých misek, a na závěr posypeme osmaženým květákem a petrželkou. Okamžitě podáváme.

  6. Jako příloha je vhodná křupavá celozrnná bageta nebo celozrnný chléb.

 TIPY

Proč si tuto polévku uvařit? Má vysoký obsah vitamínu C a vápníku. O něco méně, ale v dostatečném množství zkonzumujete vitamíny A, B1, B6, B12, kyselinu listovou, draslík, zinek, niacin, železo, vitamíny B2 a E.

Čedar je jako většina sýrů dobrým zdrojem bílkovin a vápníku, obsahuje ale dost tuku. Pokud snížíme množství sýra, které bychom do pokrmu běžně přidali, a zároveň zvolíme vyzrálý druh výrazné chuti, udržíme množství tuku v normě a sýr zůstane stále cenným přínosem. 

Květák patří mezi košťálovou zeleninu z čeledi brukvovitých. Jeho výjimečné siřičité složky hrají důležitou roli při prevenci některých forem rakoviny a srdečních onemocnění.

Už 100 g květáku obsahuje daleko větší množství vitamínu C než je doporučená denní dávka. A dobrá zpráva je i skutečnost, že v krátce povařené porci zůstane víc než polovina zmíněné hodnoty vitamínu.

Cibule také pomáhá v boji s nebezpečím rakoviny, je účinným pomocníkem při snižování hladiny cholesterolu v krvi a snižování krevního tlaku.

Máte radši husté krémové polévky? První bonusový tip. Použijte všechen květák do polévky a na ozdobu smíchejte 4 lžíce nízkotučného bílého řeckého jogurtu Milko se 2 lžícemi nasekané petrželky nebo pažitky. Do každé misky s polévkou přidejte jednu lžíci směsi jogurtu a bylinek.

Květák vám nevoní? Využijte druhý bonusový tip a místo květáku zvolte pastiňák. Takovou polévku si připravíte, když na 20 g  másla osmahnete jednu nadrobno nakrájenou cibuli, přimícháte 500 g najemno nakrájeného pastiňáku, polévkovou lžíci římského kmínu a polovinu lžíce mletého koriandru. Vaříte 2 minuty, přidáte 500 ml polotučného mléka 400 ml zeleninového vývaru a bobkový list. Přivedete do varu, zakryjete pokličkou a vaříte asi 10 minut. Pak rozmixujete, kdo má raději jemnější chuť, vyjme před mixováním bobkový list. Znovu zahřejete, naservírujete do předem vyhřátých misek a posypete 120 g sýru ementálského typu. Na ozdobu použijeme tentokrát čerstvé lístky koriandru. Podáváme horké.

 

ŠPEKY

Věděli jste, že na květáku si lidé pochutnávali už odedávna? Novou kulinářskou dimenzi mu však dala až francouzská hraběnka Jeanne Du Barry. Svému milenci, králi Ludvíku XV., z něj připravovala jemnou smetanovou polévku s kuřecím masem, která nese dodnes její jméno.

Vědci z univerzity v Georgetownu prokázali, že se u mužů, kteří mívají na talíři alespoň jednou týdně květák, snižuje o 52 procent riziko nádoru prostaty. Stejné poznatky získali rovněž čínští odborníci u žen v souvislosti s rakovinou prsu.

Mnoha lidem ale vadí nepříjemné aroma při vaření květáku, které způsobují obsažené sirné látky. A tak jej připravují v uzavřené nádobě. To je chyba, síra se pod pokličkou hromadí a může negativně ovlivnit jemnou chuť zeleniny. Aby květák při vaření nevydával nepříjemný zápach, stačí, když k němu přidáme  do osolené vody několik kapek citronové šťávy.

Víte, že princip výroby čedaru je známý minimálně od roku 1170? Sýřenina se oproti jiným sýrům tzv. čedaruje neboli převrstvuje, pak se mele a solí. Před lisováním se balí do plátna a teprve pak se ukládá ke zrání.

Víte, jaké druhy čedaru můžete použít? 

- Mild je mladý sýr s jemnou chutí, dobře se hodí k zapékání a do toustů.

- Matured a extra matured jsou vyzrálé varianty, s intenzivní vůní a plnou chutí.

- Coloured-  některé druhy čedaru mají variantu barvenou annattem, barvivem získaným z keře oreláníku barvířského.

- Británie -  Double Gloucester (jemný), Red Leicester (oranžový, výrazný), Caerphilly (měkký), Lancashire (vhodný k toustování), Dunlop (jemný skotský druh) aj.

- Svět - další sýry čedarového typu jsou např. Monterey Jack (oblíbený v Americe), Coon (zraje 12 měsíců) a Cantal (francouzský).

- Fried cheese curd -  božská smažená specialita z čerstvé čedarové sýřeniny. 

 


Přeji vám dobrou chuť, dobrou náladu a dobrou energii do těla.

 

 Jarka Matoušková

certifikovaný výživový poradce

  

PŘIPRAVUJI PRO VÁS  DALŠÍ ZAJÍMAVÉ RADY A TIPY.

 

VÍCE INFORMACÍ NAJDETE NA MÝCH STRÁNKÁCH www.fitalita.cz NEBO NA FACEBOOKU ZDE.