VÍTÁM VÁS NA SPOLEČNÉ CESTĚ VSTŘÍC VITALITĚ! 

              JEZTE SE SVÝM TĚLEM, A NE PROTI NĚMU. 

VÍTE JAKÝ MÁ JÍDLO EFEKT?

Určitě zasytí. Ale může i pomoci. Proč nespojit příjemné s užitečným.

Jídlo není naším nepřítelem, ale spojencem. Pokud uzavřeme vhodné spojenectví, vyhrajeme.

Dnes spojenectví bílého rybího masa jako zdroje vitamínů skupiny B, omega 3 mastných kyselin a nepostradatelného vápníku k udržování silných kostí a zubů. Druhá aktivní složka chřest nás svým složením chrání proti revmatismu a artróze. Skvělá symbióza chutí a složení. Hlavními hrdiny dnešního dílu je bílá ryba a chřest.  Vedlejší úlohu si zahraje jarní cibulka, která násobí afrodiziakální účinky chřestu.

A co hlavně najdete? V čem je jídlo jedinečné, proč bychom si ho měli uvařit a pár "špeků" o surovinách použitých v receptu.

 

 

 FILETY Z OKOUNA S JARNÍ ZELENINOU 

 

Na přípravu tohoto jídla stačí jeden dostatečně velký hrnec s pokličkou a pařákem,  v jednodušší variantě prostě cedník. Barevný a lehký pokrm bez přidaného tuku poslouží jako plnohodnotný a vyvážený hlavní chod. Jako příloha se výtečně hodí kuskus nebo vařené brambory s pórkem. Za 30 minut máte hotovo. Recept obsahuje 3 další bonusové varianty přípravy, které uspokojí i ty nejlenivější mlsné jazýčky.

4 porce

30 minut včetně tepelné úpravy

nízká náročnost

Ingredience:

1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru

1 lžíce světlé sojové omáčky

½ lžičky sezamového oleje

1 najemno nasekaný stroužek česneku

1 lžíce suchého sherry, suchého bílého vína nebo vermutu

4 filety mořského okouna silné 3,5 cm, každý o váze 150 g 

750 ml rybího vývaru

200 g kuskusu 

1 proužek citrónové kůry

250 g mladých karotek

12 jarních cibulek pokrájených na 10 cm kousky

200 g chřestu

2 lžíce nasekané petrželky

Sůl

Pepř

 

Nutriční hodnota na jednu porci 320 kcal

44 % Bílkovin - 34 g  / 43 % Sacharidů - 35 g ( z toho cukry 8 g)

13 % Tuků - 5 g ( z toho nasycené 1 g) / vláknina 3 g

 

POSTUP

  1. Nejprve si připravíme marinádu. V misce smícháme zázvor, sójovou omáčku, sezamový olej, česnek a sherry, víno nebo vermut. Rybu vložíme do marinády a opatrně jí obrátíme, aby se rovnoměrně pokryla.  

  2. V dostatečně velkém hrnci, aby se do něj vešel pařák, přivedeme do varu 250 ml vývaru. Do misky dáme kuskus, zalijeme ho vroucím vývarem, misku zakryjeme a necháme stát asi 15 minut, nebo dokud kuskus nenabobtná a tekutina se do něj nevsákne.

  3. Do hrnce vlijeme zbývající vývar. Přidáme citrónovou kůru a tekutinu přivedeme do varu. Přidáme mrkev a zmírníme teplotu, aby se vývar jen mírně vařil.  

  4. Rybu dáme kůží dolů do pařáku. Přidáme jarní cibulku a chřest, nebo jej dáme do samostatného patra pařáku. Pařák posadíme nad vařící se vývar a přiklopíme. Pokrm necháme vařit 10 – 12 minut, nebo až ryba zmatní a začne se rozpadat a zelenina změkne. 

  5. Až bude kuskus hotový, přidáme do něj petrželku a promícháme. Podle chuti přidáme sůl a pepř. 

  6. Pařák vyjmeme z hrnce, mrkev slijeme a tekutinu dáme stranou. Rybu, mrkev a v páře vařenou zeleninu rozdělíme na nahřáté talíře ke kuskusu. Z vývaru vyndáme citrónovou kůru. Rybu, zeleninu i kuskus přelijeme troškou vývaru a zbytek tekutiny můžeme podávat jako samostatnou omáčku.

 TIPY

Bílé ryby jako mořský okoun mají málo tuku a kalorií a obsahují řadu vitamínů skupiny B. Mořský okoun je také dobrým zdrojem nepostradatelného minerálu vápníku. 

Chřest má močopudné účinky. Pomáhá jako prevence nebo při léčbě revmatismu, artrózy a otoků způsobených premenstruačním syndromem.

Pokud nemáte pařák, vložte ryby a zeleninu do cedníku, ten zavěste na okraj velkého hrnce a přiklopte. 

Nechce se vám shánět okouna? Použít můžeme také filety z lososa nebo tresky či candáta. Doba vaření se v případě slabších filetů asi o 2 minuty zkrátí. Po 8 minutách tak zkontrolujeme, zda již není ryba hotová.

A když chceme přípravu totálně zjednodušit, vynecháme přípravu marinády a marinování ryby. Místo vývaru použijeme vodu. Když se voda začne vařit, dáme do ní 500 g malých nových brambor ve slupce. Rybu posypeme 2 pórky nakrájenými na tenká kolečka a najemno nastrouhanou kůrou z citronu. Rybu dáme vařit do páry nad brambory. Mezitím povaříme 500 g špenátu až do zavadnutí. Vymačkáme z něj přebytečnou tekutinu a špenát nasekáme. Pro zjemnění přidáme 4 lžíce zakysané smetany a podle chuti osolíme a opepříme. Rybu podáváme se špenátem se smetanou a s novými brambory smíchanými s čerstvými bylinkami.

Poslední bolusový tip, když se nám nechce do kuskusu, je bramborová kaše. Místo mléka použijeme tekutinu, v níž se vařila ryba a na závěr kaši zjemníme lžičkou másla.

ŠPEKY

Chřest, nebo chcete-li špargl, je gastronomický fenomén. Velké množství vlákniny versus malé množství kalorií z něho dělá spojence všem, kteří potřebují shodit. Je ideální ingrediencí, s kterou si v kuchyni pohraje a snadno poradí profesionální kuchař i amatér.

Mocná síla chřestu se projevuje tím, že obsahuje spoustu vitamínů, výborně chutná a snadno se připravuje. Chřest léčí a prospívá při onemocnění ledvin a močového měchýře, pomáhá při poruchách funkcí jater a žlučníku. Příznivě působí na srdce, krevní oběh, nervovou soustavu a ulevuje od bolesti zad.

Tato chutná ingredience je bohatá na vlákninu a je vítanou prevencí proti vzniku nádorů trávicího traktu. Díky dobré stravitelnosti je právem zařazená do šetřivých diet. Veškerá pozitiva ohrozí jen špatný způsob přípravy.

Bílý, nebo zelený? Za nejkvalitnější se považuje chřest bílý, který má velmi jemnou chuť a silné stonky.  V kuchyni se nejčastěji setkáte právě s ním a jeho fialovou variantou. Zelený se výborně hodí do salátů. Obsahuje více vitaminu C a má silně kořeněnou chuť.

Jarní cibulka ve 100 g obsahuje pouze 68 kJ.  A co důležitého v ní najdeme? Vitamin C, vitaminy skupiny B a provitamin A, ale i celou řadu důležitých minerálních  látek, vápník, železo, draslík, jód či magnesium. Jak pomáhá: Má antibakteriální a protiplísňové účinky, příznivě působí na zažívací trakt, dýchací cesty, na srdce i na krevní tlak. Používá se i jako afrodiziakum. Takže pokrm poslouží afrodiziakum na druhou.

 


Přeji vám dobrou chuť, dobrou náladu a dobrou energii do těla.

 

 Jarka Matoušková

certifikovaný výživový poradce

  

PŘIPRAVUJI PRO VÁS  DALŠÍ ZAJÍMAVÉ RADY A TIPY.

 

VÍCE INFORMACÍ NAJDETE NA MÝCH STRÁNKÁCH www.fitalita.cz NEBO NA FACEBOOKU ZDE.